Передплата 2025 ВЗ

У чому секрет користі томатного соку та як його краще вживати

Томатний сік багатий на серотонін, який також відомий як «гормон щастя». У його складі є лектини, хоча вони не дуже засвоюються організмом, бо прикріплюються до клітин кишківника, руйнуючи його стінки

Фото pexels
Фото pexels

Однак не варто турбуватися, оскільки вчені досі не виявили негативних наслідків їхнього впливу. Навпаки, і томати, і сік із них надзвичайно корисні.

Свіжовичавлений томатний сік кращий, оскільки у ньому більше корисних речовин. Цей напій містить цілий комплекс вітамінів групи B, а також мі­нерали: калій, магній, фосфор, мідь, цинк і залізо. Бета-каро­тин є попередником вітаміну A і надає насиченого червоного кольору, як і вітамін B3 (ніко­тинова кислота) та антиокси­дант.

Дещо іншою формою бета-каротину є лікопін, який допо­магає в запобіганні ракових та інших серйозних хвороб.

Дехто радить уникати ві­таміну K, що міститься в по­мідорах, у разі гемофілії - за­хворювання, пов’язаного з порушенням згортання кро­ві. Однак цей вітамін сприяє згортанню крові та синтезу білків для зміцнення кісток.

Для жінок цей продукт іде­альний для дієт і підтримання краси завдяки своїй низькій калорійності (100 мл містять лише 17 ккал), високому вміс­ту води та здатності давати до­вгу ситість.

Вітамін B7 (H), або біотин, покращує засвоєння білків, жирів і вуглеводів, підтягує шкіру завдяки колагену і по­кращує колір обличчя. Жири перетворюються на енергію.

Свіжовичавлений сік міс­тить вітаміни A і C у повному обсязі. Відновлений сік, який частіше можна знайти в мага­зинах, корисних речовин міс­тить значно менше, оскільки вихідний порошок піддавався тривалій обробці. Відновлені соки містять багато консер­вантів, а їхнім єдиним плюсом є триваліший термін зберіган­ня.

Рекомендується вибира­ти соки, вироблені влітку або восени, оскільки в них менше консервантів порівняно з про­дукцією зими та весни.

Проблеми зі здоров’ям та алергічні реакції можуть стати причиною відмови від томат­ного соку в таких випадках:

  • Панкреатит.
  • Холецистит.
  • Гепатит.
  • Подагра.
  • Швидке виділення шлун­кового соку.
  • ГЕР.
  • Цироз печінки.
  • Підвищений гемоглобін.
  • Грудне вигодовування за наявності висипу в дитини.
  • Алергії на рослинні піг­менти.
  • Інтоксикація.

Передозування може при­звести до:

  • Гастриту.
  • Каменів у нирках (осо­бливо в разі поєднання з про­дуктами, багатими на крох­маль і білки).
  • Печії.
  • Проносу.
  • Нападів нудоти.

Людям із діабетом реко­мендується вживати сік до 200 мл на день, оскільки він допомагає регулювати рівень глюкози.