Передплата 2024 «Добра кухня»

Лохина продовжує сезон

У фермер­ському гос­подарстві «Ласкі», що розкинулося на території села Нижній Студений Пилипець­кої громади Міжгірсько­го району, продовжу­ється збір лохини. Тепер щедро дарує плоди сорт Дюк

Соковиті ягоди ентузіасти збирають сім’ями. Фото з архіву Михайла Буришина.
Соковиті ягоди ентузіасти збирають сім’ями. Фото з архіву Михайла Буришина.

«Хоча він ран­ній, але вра­ховуючи наші умови, дозріває на 5 тиж­нів пізніше, ніж у Хусті, Мукачеві чи Береговому. У цьому головна перевага, а саме: усюди Дюка вже не­має, а в нас ще є!», — за­уважує власник плантації Михайло Буришин.

Ягідники пан Михай­ло разом зі своїм другом Василем посадили 2019 року. На двох гектарах високогірної місцевості «прописалося» 6 тисяч ку­щів.

Попередньо ґазди ста­ранно вивчали особли­вості вегетації цих рослин. Тепер доглядають їх роди­нами — разом із дружина­ми та дітьми (в обидвох по дві доньки).

2021 року увесь цвіт, що з’явився, довелося зі­рвати (аби формувалися високі кущі). Наразі пагони сягають заввишки майже 2 м.

На ділянці росте чотири сорти. Окрім згадуваного Дюка, є Елліот (найпізні­ший), а також середньо­стиглі Блюкроп і Нельсон. Ґазди обирали ті різно­види, які добре почувати­муться у Карпатах (під час цвітіння цієї новинки тут можуть бути приморозки).

Нинішнім урожаєм за­карпатці задоволені. Пло­ди великі, смачні, солодкі, навіть медові. І, звісно, екологічно безпечні, бо вирощені без жодних хі­мічних речовин, до того ж виросли далеко від циві­лізації, доріг, трас або ін­ших джерел забруднення. Вода до кущів подається безпосередньо з чистої гірської річки (через сис­тему крапельного поливу).

Схожі новини