Передплата 2024 «Добра кухня»

Убив осу — викладай… 65 тисяч євро!

Німецькі закони не дозволяють самоуправство щодо комах — треба викликати спеціальні служби

Фото pexels
Фото pexels

Украй жорстке покарання за вбивство представників тваринного світу, зокрема знищення комах, передбачає законодавство Німеччини. Там, перш ніж відмахнутися від тієї ж оси, або ще гірше — ляснути по ній скрученою газетою — треба добре подумати, бо клопотів не оберешся.

Ос у наших садах зараз — хоч греблю гати! Не од­ного любителя фруктів ця комаха вжалила у губу. Не за одним пацієнтом, якого вразила своїм жалом ця бестія, приїжджала «швидка». А от на берегах Райну й Шпреє вони — персони нон ґрата!

Тамтешні федеральні закони приписують ос до ви­дів, які… вимирають, тож силою закону оберігають їх. Якщо хтось зважиться вбити цю комаху, а хтось інший це побачить і «замельдує», куди треба — на винуват­ця чекає величезний штраф. В одних землях (Баден-Вюртемберг, Баварія, Нижня Саксонія, Шлезвіґ-Голь­штайн) суд може стягнути із «вбивці» від 5-ти до 50 тисяч євро, а у Бранденбурзі - усі 65 тисяч євро!

Злісним правопорушенням німецькі законодавці вважають навіть знищення осиних гнізд, застосуван­ня пасток для ос, в яких вони гинуть. Щоб позбути­ся небезпечних комах, влада ФРН рекомендує своїм громадянам викликати спеціальні служби, представ­ників природоохоронних організацій, які вміють «пра­вильно» переселити ос, бджіл, шершнів.

Для своїх співвітчизників впливова Bild надруку­вала схему виготовлення безпечної пастки, викорис­тання якої закон не забороняє. Якщо оса туди потра­пить, нагадує видання, її можна буде відвезти кудись подалі від місця побутування тієї чи іншої особи і ви­пустити на волю. Але життя осі відбирати не можна!

Після прочитаного, вірю, у багатьох українців очі полізуть на лоба. Нам би їхні, «осозалежних» німців, проблеми…

Схожі новини