Спаржа — королева ділянки
Цьогорічний сезон спаржі (інша назва — аспарагус) уже завершується. Через погодні умови й війну він був непростим. Однак, попри все, згадана культура набуває все більшого поширення в Україні
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/492057/sparzha.jpg)
Одними з тих, хто вирощує її, є жителі міста Мостиська Львівської області Ореста та Генріх Кашицькі. На запитання, чому обрали саме цей ще маловідомий овоч, пані Ореста відповіла: «Шукали щось цікаве, незвичне. Мій чоловік любить ризикувати, постійно моніторить агроринок. Так і зупинили свій вибір».
Три роки тому подружжя висадило новинку на площі 2 га.
Репродуктивний матеріал закупили за кордоном. Користувалися послугами консультанта, котрий і досі дає практичні поради щодо особливостей агротехніки.
Торік ентузіасти отримали перший урожай. Щоправда, він виявився невеликим. Цьогорічна ж віддача значно краща.
Розпочався збір наприкінці квітня і триватиме до сере-дини червня. Уся продукція органічна, бо росте без «хімії».
У спекотні дні важливо не допустити потрапляння на рослини прямих сонячних променів (аби зберігали необхідну кондицію та пружність). Тож господарі щодня виходять на поле з 5 до 9 години ранку. Саме тоді стебла найвищої якості, відтак мають неабиякий попит у покупців.
Як відомо, спаржа — надзвичайно смачна, корисна і поживна. Вона містить величезну кількість вітамінів А, С, а також цінні мікроелементи (залізо, калій, цинк) і чимало клітковини.
Вирощування аспарагусу вимагає багато ручної праці. Аби її мінімізувати, Кашицькі використовують сортувальне обладнання, а також устаткування для миття й обрізки стебел. Адже, згідно з європейськими стандартами, розмір товарних пагонів має становити 22 сантиметри.
Зауважимо, що насадження потребують догляду навіть після збору врожаю. Площу слід регулярно прополювати, не допускаючи заростання бур’янами. Відтак рослини успішно розвиватимуться, і наступного року теж можна сподіватися на успіх.