Передплата 2024 «Добра кухня»

«Американці плакали і аплодували Анні-Марії стоячи»

Незряча 10-річна волонтерка з Львівщини виступала за океаном, розповідала про війну в Україні і просила підтримати наших захисників

Фото з особистого альбому Наталії Бражник
Фото з особистого альбому Наталії Бражник

Про талановиту незрячу Анну-Марію Герман «ВЗ» уже писав. Дівчинка співає у храмах, а зібрані від виступів кошти віддає на потреби української армії. На сьогодні зібрала понад 2,5 мільйона гривень! У Анни-Марії була заповітна мрія: зустрітися з улюбленцем дітвори Дзідзьом. Хлопці з передової, яким допомагає юна волонтерка, при нагоді розповіли Михайлові Хомі про це. І Дзідзьо не лише приїхав до Львова на зустріч з Анною-Марією у день її народження, а й записав з обдарованою дівчинкою на студії пісню «Ліхтарики». Відтак почалася їхня дружба…

Кілька днів тому Анна-Марія Герман повернулася зі Сполучених Штатів Америки, де разом з Михайлом Хомою давали благодійні концерти на підтримку ЗСУ.

Усе почалося з того, що Михайло Хома зателефону­вав до Анни-Марії та її мами пані Наталі. «Анно-Маріє, чи ти була колись в Америці? — запитав співак. — А на літаку літала? Ні? Значить, полетимо разом. Будемо стукати до сердець американців і українців, які там живуть, і розповідатимемо, що в Україні йде війна, і ми дуже потребуємо їхньої підтримки і допомоги».

— За цей концертний тур у мене було аж вісім пере­льотів, — розповіла журналістці «ВЗ» Анна-Марія. — Я не розуміла — котра година, який день. Ми виступали у Вашингтоні, Філадельфії і Сакраменто. Разом з Ми­хайлом закликали українців і американців, щоб допо­магали Україні. Я з Михайлом співала «Ліхтарики», а також «Герої не вмирають» і пісню нашого захисника Ігоря Понедзялка «Полинова», яку він мені подарував.

— Що тебе найбільше вразило в Америці?

— Океан. Михайло нас возив на океан.

— А подарунки тобі робили?

— Дуже багато іграшок. Там є наші хлопці на реабі­літації. Один хлопець приїхав з Філадельфії на концерт у Сакраменто і подарував мені квіти. Хотів багато чого розповісти, але сльози не давали йому навіть слова сказати. А інший наш захисник сказав мені: «Я не маю що тобі подарувати, Анно-Маріє, але дуже хочу, щоб ти мала від мене подарунок» — і віддав мені навушники.

До розмови долучилася мама маленької патріотки — пані Наталія.

— Ще задовго до поїздки Михайло Хома багато роз­повідав американцям про Анну-Марію, про те, чим вона займається в Україні. Показував відео, як вона співає, що придбала для наших захисників за зібрані кошти. Зізнаюся: ми навіть не сподівалися на такий успіх. Анну-Марію запрошували в інші міста виступа­ти. Після кожної пісні американці аплодували стоячи. Люди плакали…

— Чи оглядали Анну-Марію американські офтальмологи?

— Ще до вильоту Михайло Хома казав, що будемо у трьох штатах і, можливо, хтось зацікавиться Анною-Марією. Наразі нам запропонували лише собаку-пово­диря. Але на спеціально навчену вівчарку треба чекати рік, і тоді її передадуть в Україну.

В Америці у юної патріотки брали багато інтерв'ю місцеві журналісти. На запитання журналістки одного з телевізійних каналів, яка в Анни-Марії мрія, дівчинка на перше місце поставила перемогу в Україні. «Але у мене є ще одна мрія — я хочу бачити», — додала.

Схожі новини