Передплата 2024 «Добрий господар»

«Етикет українського народу»

Це назва нового наукового видання мовознавиці Марії Волощак, яке вирізняється з-поміж усіх її попередніх практичних посібників і довідників. Книжка актуальна сьогодні, як ніколи. Адже нині, в час російської агресії, українці почали усвідомлювати себе частиною єдиного людства і повертатись у цивілізований світ

Український мовленнєвий етикет — явище прогресивне й суто національне, зазначає авторка, бо належить рідній мові та відображає національний характер українця, його ментальність. Пані Марія дуже вдало зібрала розповіді, думки різних авторів про світогляд, мислення українців, їхні традиції. З перших сторінок цієї публіцистичної праці стає зрозумілим, чим ми відрізняємось від московитів: у нас зовсім инший склад розуму, звичаї, методи виховання і поведінки. А різні поневолювачі України, зокрема російські шовіністи, прагнучи денаціоналізувати українців, намагалися спотворити наш мовленнєвий етикет, культуру, запровадити усе чужинське.

З глибини віків наші пращури були духовно багатими людьми, ввічливими, толерантними, зневажали брутальність. І за багатовікову історію наш народ виробив і відшліфував самобутню систему етикету українців на основі національно-моральних вартостей та ідеалів.

Що заслужили ми в Бога? — запитувала у своїй публікації журналістка Марія Василюк. — Яке наше майбутнє? І ось відповідь: залежатиме, насамперед, від нашої духовної криниці - християнської моралі. Нашої любові до України, до ближнього. Злагода, єдність так потрібні нам сьогодні. Любімо, підтримуймо одне одного, не зраджуймо ні в чому!

Видана наукова праця вражає багатющим фактажем. Ви дізнаєтесь, які форми спілкування були і є в українців, які види вітань, як навчитися уживати компліменти, як поводитися в товаристві незнайомих людей тощо. Розібратись у цьому допоможе вам розділ «У скарбницю мовного етикету».

Звісно, збагатить ваш запас і «Український фразеологічний словник», який подала мовознавиця. Вона зауважує, народні фразеологізми спрямовані на викорінення негативної моралі й вад характеру, на естетичне виховання, наше фізичне та розумове вдосконалення, тобто на те, що уможливлює високодуховне життя українського народу.

Доречними є підібрані у книжці афористичні вислови, тобто приказки, які мають автора. Тут зібрані найвлучніші вислови відомих постатей минулого і сучасності, кожен з яких збагачує нашу мову, спілкування, робить нас мудрішими.

Щоб глибше зрозуміти нашу культуру, наш побут і особливо мову, зазначає авторка видання, треба відштовхуватися від релігійних традицій народу. В руслі народних звичаїв вона розповідає про такі символи України, як калина, верба, барвінок, які увічнені в народній творчості. А кому нецікаво знати про наші одвічні обереги?! Це і віночки, сплетені з квітів, і рушники, на яких вишиті наші життєві узори, наші долі…
Не оминає Марія Волощак і болючі сторінки нашої історії - описує усі етапи русифікації українського народу, посилаючись на окремих дослідників. Виявляється, імперська політика Кремля не втомлювалася вигадувати для цього різні схеми. Як відбувалася, приміром, русифікація Херсонщини? Особисто я дізналася про такий факт із цієї книжки.

Та як би нас не хотіли колонізувати, знищити, вбити усе національне — це не вдасться нікому — коли є такий непереможний народ, непідробне його прагнення до волі, до кращого життя. Як пророчо сказано, ми відродимо втрачене, узвичаємо призабуте, відкинемо усе вороже, нав’язане нам свого часу, і дамо ключ внукам у щасливе майбутнє.

Зоряна НАГІРНЯК, членкиня Національної спілки журналістів України

Схожі новини