Передплата 2024 ВЗ

«Найважче писати про ще живих людей»

У Львівській національній науковій бібліотеці ім. Василя Стефаника відбулася презентація книжки спогадів народного артиста України Святослава Максимчука «Аплодуйте акторам»

Нова книжка Святослава Максимчука. Фото автора.
Нова книжка Святослава Максимчука. Фото автора.

Це уже друга книжка спогадів знаного заньківчанина, неперевершеного знавця і читця художнього слова, народного артиста України Святослава Максимчука. «Аплодуйте акторам» — то лише перша частина розлогої назви книжки. Повна назва — «Аплодуйте акторам. Мої придибенції. Моє покоління. Моя Україна». Назву книжці дав вірш друга Максимчука поета Роберта Третьякова з такою ж назвою — «Аплодуйте акторам». Ця книжка — логічне продовження першої частини під назвою «Мозаїка спогадів», яка вийшла у 2021 році.

Почав писати свою другу книжку Святослав Максимчук, коли прийшла велика війна. Ця праця стала своєрідною «тривожною валізкою», що збереже пам’ять пройдених доріг.

Нова книжка Святослава Максимчука — це спогади про людей, які творили атмосферу культурного й літературного життя України другої половини ХХ століття — початку ХХІ. Галерея літературних портретів людей, яких автор знав і любив, дехто з них був серед його друзів: Роберт Третьяков, Борис Олійник, Грицько Чубай, Володимир Гжицький, Ліна Костенко, Богдан Ступка, Валерій Шевчук, Роман Віктюк… Цікаві та відверті рефлексії про друзів-акторів «без гриму», про побратимів і недругів, і, звичайно ж, про рідну хату, маму й батька, дитинство… Книжка написана легко, місцями з іронією і самоіронією. Окремий розділ присвячений «Заньківчанським вечорам», ініціатором і незмінним ведучим яких був сам Святослав Максимчук.

Привітати Святослава Максимчука з новою книжкою прийшли відомі літератори, театрознавці, актори, письменники. З вітальним словом виступили Зеновій Суходуб, Ірина Волицька, Андрій Содомора… До слова, режисерка Ірина Волицька підкреслила, що книжка написана не просто письменником, а письменником-актором, тому й вийшла дуже театральна, ситуації описані через особисті пережиття.

Святослав Максимчук під час презентації книжки «Аплодуйте акторам».
Святослав Максимчук під час презентації книжки «Аплодуйте акторам».

Сам Святослав Васильович, дякуючи всім причетним до видання книжки і всім, хто прийшов на презентацію, зазначив, що про живих іще людей писати набагато важче, бо майже кожен має якісь свої зауваження.

«Найбільше боюся образити тих людей, про яких написав, і які ще живі. Хтось може сказати, що замало написав про нього, хтось — що забагато…».

А ще Святослав Максимчук зауважив: «Якщо вам книжка не сподобається, можете її відкласти і не мучити себе». А один із друзів Максимчука скульптор Ярослав Мотика сказав: «Святославе, ти був би свинею, якби не написав цієї книжки».

Схожі новини