Передплата 2024 «Добра кухня»

«Кіно стає потужним інструментом для підтримки національного духу й документування історії»

27 жовтня — прем'єра чотирисерійної стрічки «Одна родина. Весілля»

Кадр з серіалу. Фото пресслужби телеканалу 2+2
Кадр з серіалу. Фото пресслужби телеканалу 2+2

Чи варто у час війни знімати кіно? Варто! І це не раз довів канал 2+2, який за можливості дивує своїх глядачів прем'єрами. Чотирисерійну стрічку «Одна родина. Весілля» знімали навесні 2023 року у Київській області, зокрема в Ірпені та Гостомелі. А 27 жовтня на телеканалі 2+2 відбудеться прем'єра цієї чотирисерійної стрічки. Це історія двох українських родин, які, попри конкуренцію, постійні суперечки і сварки, намагаються примиритися заради дітей та майбутнього.

Події серіалу розгортаються після 2014 року у деокупованому шахтарському містечку, яке повертається до мирного життя в Україні. Колишні друзі, а зараз затяті вороги Павло Доценко і Григорій Куликов стають головними претендентами на посаду мера. У передвиборчому марафоні родини кандидатів не припиняють сперечатися й хитрувати. Непорозуміння між ними не вщухають навіть після того, як їхні діти вирішують заручитися.

Чи зможуть вороги об'єднатися на порозі повномасштабного вторгнення з боку рф в Україну, чи зможуть стати однією родиною задля майбутнього — глядачі дізнаються у фіналі стрічки.

Про зйомки і найзворушливіші сцени у фільмі журналістці ВЗ" розповіли режисер стрічки, виконавці головних ролей та креативний продюсер телеканалу 2+2 Сергій Карпенко. За його словами, сценарій проєкту «Одна родина. Весілля» був написаний ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Проте саме зараз ця історія набуває нових сенсів.

— Це абсолютно зрозуміла, народна історія про те, що може відбуватися у кожному українському місті, районі чи дворі, — каже Сергій Карпенко. — Усі ми дуже різні, на все маємо власну думку й звикли гаряче її відстоювати, навіть якщо сперечатися доводиться з найближчим другом. Та у моменти реальної загрози, попри колишні суперечки, українці завжди гуртуються, аби разом протистояти зовнішньому ворогові.

Актори Дар’я Пльондер та Євген Ламах, які грають молодят, додають, що насамперед «Одна родина» — це серіал про людей, стосунки батьків і дітей та щире кохання. До слова, заради участі у стрічці Пльондер перенесла зйомки у закордонному проєкті та скасувала вистави у київському театрі «Золоті Ворота», де тепер служить.

Режисер Євген Чернишов зізнається, що також одразу погодився приєднатися до проєкту, бо сьогодні, як ніколи, важливо знімати кіно.

— Кіно стає не лише джерелом розваги, а й потужним інструментом для передачі сильних емоцій, підтримки національного духу й документування історії. Фільми можуть стати містком між людьми, способом привернути увагу до того, що відбувається, а також надихнути на дії та зміни, — переконаний Євген Чернишов.

Коментуючи виробництво в умовах воєнного стану, режисер розповів, що знімальний процес змінився. Зокрема, тепер важливо враховувати можливість ракетних обстрілів, комендантську годину, доступність і безпечність локацій.

— У теперішніх реаліях на майданчику потрібно діяти максимально зібрано і швидко, — каже Чернишов. — Ба більше, такі зйомки потребують від акторів максимальної емоційної віддачі. Бо одна річ грати вигадані історії, а інша — переживати моменти, які зовсім нещодавно торкнулися не лише тебе, а й твоїх рідних.

А Мирослав Павліченко — виконавець ролі Павла Доценка розповів про зйомки найбільш драматичної сцени. «Мене зачепила фінальна сцена, коли до одного з героїв у перший день російського вторгнення дзвонять родичі з Бєлгорода… Ми зняли її з першого дубля. Монолог цього героя був настільки проникливим, що у кожного на майданчику стояв ком у горлі. Коли ми відзняли цей епізод, у знімальної групи полилися сльози».

До речі, екранну дружину Павліченка виконала відома телеведуча та акторка Тала Калатай. На екрані вона з’явиться у доволі неочікуваному образі. Її героїня Наталка — харизматична, гонорова директорка школи, яка із шаленою завзятістю допомагає коханому стати мером.

— Мені подобається сцена, де наші з Талою героїні намагаються знайти дітей і примиритися з ними, — розповіла акторка Лариса Трояновська. — У цьому епізоді відбувається єднання душ — люди з різними поглядами, конкуренти, об'єднується заради однієї мети. Ми знімали цей епізод вночі на каньйоні в Гостомелі, там було неймовірно гарно.

Під час окупації Київської області на цій локації розташовувалася російська армія, тому перед зйомками її розміновували військові. Режисер розповідає, що на території було так багато відстріляних і незадіяних гільз, що з міркувань безпеки довелося прибрати сцену, де герої гріються біля вогнища.

Попри усі складнощі та технічні нюанси, актори зізнаються, що з радістю повернулися на знімальний майданчик після вимушеної паузи в українському кіновиробництві. Тим паче, що за час роботи над серіалом вони встигли потоваришувати.

«На превеликий жаль, раніше ні з ким з акторів серіалу не працював. Але під час зйомок у мене було враження, що знаю їх все життя. Партнери виявились як чудовими акторами, так і прекрасними людьми, — сказав актор Олег Шушпанніков, який виконав роль Григорія Куликова.

Схожі новини