Передплата 2024 «Добрий господар»

Тернове вино смачніше, ніж виноградне…

Деякі гурмани стверджують, що воно — «більш аристократичне»

Оспіваний у народі терен радує своїми плодами. Фото автора
Оспіваний у народі терен радує своїми плодами. Фото автора

Селяни, які впоралися з роботами на городах, знайшли тепер собі нове заняття — заготовляють терен і шипшину. Перші ягоди підуть на вино, другі - на вітамінні чаї.

Сільський тракторист Сергій разом із п’ятирічною донечкою Катериною у неділю відпо­чивав якраз за збиранням цих лісових дарів. Зби­рали їх в екологічно чистому урочищі, яке на зна­чній відстані від асфальтівки, звідки надходять шкідливі автомобільні викиди. За кілька годин у них було повне відерко чорних плодів і п’ять літрів — помаранчевих. Шипшину на вісім годин відпра­вили підсушуватися в електросушарку, а до терну, з якого планують виготовити благородний напій, довелося закочувати рукави.

Насамперед треба добре пом’яти ягоди, щоб не були цілими, — ділиться Сергій власною методикою приготування тернового трунку. — На 10 літрів маси додаю з літр-півтора води і (не обов’язково) до пів кілограма цукру — а потім ставлю настоюватися. На п’ятий день сусло проціджую, підсолоджую його (на 10 літрів соку — 1, 5 кг цукру), одягаю на посуди­ну рукавицю — нехай бродить. Коли рукавиця впа­де, вино можна вважати готовим…

Сергій каже, сам він і його гості темно-черво­ний терновий трунок смакують з більшим задо­воленням, ніж виноградний. Мовляв, воно «більш аристократичне».

У галицьких селах цього року наробили багато домашніх вин, в основному, з малини. Ціна на ці ягоди була вкрай низькою, збитковою, тож госпо­дарі вирішили знайти їм краще застосування — хто сушив, хто робив вино.

Знаю одну майстриню, яка чаклує над вином від весни до осені - тому так і називається це вино — комбіноване. Поступово додає у слоїки з цукром всі сезонні ягоди: лісові суниці, полуниці, черешні, вишні, малини, ожини, порічки, смородину, агрус, терен. Дуже колоритний смак у такого вина…

Із шипшиною клопотів не так багато. Її, багату на каротин, збирають на лікувальні чаї. Пробува­ли люди трохи заробити на цих ягодах, здаючи їх у приймальні пункти — але не цінять там затраченої праці: всього 15 грн дають за кіло! Ліпше вже вдо­ма готувати із шипшини вітамінні напої.

До слова, наш знайомий Сергій половину за­готовленої шипшини залишив для домашніх по­треб, а решту передасть на передову воїнам ЗСУ — щоб лісові ягоди додавали їм сил і здоров’я.

Схожі новини