Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Церква Святого Андрія не заробила на зйомках кліпу Соловій та Жадана жодної копійки»

Частково це провина одного зі священників храму, який довірився акторам, побачив, що всі одягнені пристойно, і не простежив за зйомками до кінця

Христина Соловій постала в інтер’єрі храму Андрія у одязі, який не пасує для відвідування святині. Фото з відкритих джерел
Христина Соловій постала в інтер’єрі храму Андрія у одязі, який не пасує для відвідування святині. Фото з відкритих джерел

Не вщухає скандал навколо провокативного кліпу гурту «Жадан та Собаки» і співачки Христини Соловій «Серце», де серед кадрів — лесбійські поцілунки, а головна героїня сидить у кріслі в храмі у червоному відвертому одязі. Кліп частково знімали у церкві Святого Андрія УГКЦ, що в центрі Львова. Щойно кліп з’явився у YouTube, представники церкви забили на сполох. Церковники вважають, що відеоробота дискредитує церкву, пропагує антихристиянські цінності та порушує суть і сценарій, які були узгоджені з ними заздалегідь… Попри вимоги священників храму, творці кліпу так і не видалили кліп з YouTube. Ба більше! Скандал зіграв на руку авторам пісні. Кліп уже переглянули понад півмільйона глядачів!

За сюжетом, головний герой кліпу Сергій Жадан блукає центром Львова, прямуючи до своєї коханої, яку у відео зіграла співачка Христина Соловій. У кліпі Жадан і Соловій грають закохану пару. Христина штивно сидить посеред церкви у кріслі та чекає коханого. У відео крупним планом показано позолочені ікони церкви Андрія, які є візитівкою святині. Окрім того, у ролику з’являються одностатеві пари, які цілуються. Лесбійські поцілунки відбуваються не в храмі…

Через гучний скандал із кліпом Сергія Жадана та Христини Соловій, цього тижня у церкві Андрія скасували усі благодійні заходи, серед яких — ярмарок, де планували збирати кошти на підтримку ЗСУ. Парох храму, де відбулися зйомки, Михайло Лучків, повідомив «ВЗ», що за цим фактом поліція проводить слідство, оскільки «нас ошукали».

… Кліп «Серце» обурив не лише священників церкви Андрія, а й багатьох побожних львів'ян. Але не всі налаштовані категорично негативно щодо кліпу, думки розділилися. Наприклад, кандидат історичних наук, отець Назарій Заторський у своєму блозі зазначив:

«Вимога прибрати кліп, бо в одному з кадрів фігурує поцілунок одностатевої пари, а в іншому — кадри з церкви, це з тої ж серії, що вимагати вигнати зі Львова всіх представників ЛГБТ, бо ж у Львові є храми, які всі оті лесбо-геї оскверняють присутністю в одному просторі. До зйомок у церкві жодних претензій бути не може, бо персонажі кліпу в церкві непристойно не поводяться і взагалі жодних богохульних дій, слів чи натяків не роблять. Тому претензії святих галичан і галичанок виглядають мені цілком незрозумілими. Цілком інше питання — мистецька вартість кліпу. Як на мій непрофесійний смак рядового споживача, текст пісні доволі посередній (особливо рядок із торканням „жіночих животів“ здивував — виглядає як проблема з добором рими), а візуальний ряд із ним не в’яжеться від слова „взагалі“ — просто-таки ілюстрація приказки „причепи кобилі хвіст“. Таке враження, що хотіли, аби виглядало „ярко-дорого-богато“. Одне слово, вийшов якийсь кіч. Але несмак не є ні гріхом, ні злочином».

Христина Соловій від гріха подалі відхрестилася від ідеї кліпу, заявила, що ідея відео на пісню «Серце» належить Жадану.

«Одразу зняла з себе відповідальність і сказала, що ідея належала Сергієві. Рано чи пізно я повернуся до Львова, на святу Галичину, і не хочу бути спалена на публічному вогнищі».

Сергій Жадан пояснив: «Кліп знімався у церкві, але для нас у цьому не було нічого ані антиклерикального, ані провокативного. Церква — це метафора і жодного святотатства в цій роботі не закладено».

Журналістка «ВЗ» запитала представників УГКЦ Львова, на яких фінансових умовах священники надали церкву для зйомок кліпу, і чому раптом пішли на такий крок. Та чи прогнозували «на виході» ймовірне відхилення від сценарію, який був попередньо погоджений з радою церкви Святого Андрія. Речник Львівської архієпархії УГКЦ, отець Михайло Квасюк каже «ВЗ», що церква не заробила на зйомках кліпу «Серце» жодної копійки… Церкву Андрія надали в оренду для зйомок безкоштовно, та й організатори не пропонували жодних фінансових умов. Представники церкви не наполягали на коштах.

«Чому церква дозволила ці зйомки? — продовжує мій співрозмовник. — 2 серпня прийшов запит про те, що Соловій та Жадан хочуть зняти у церкві кліп. Листування було у Вайбері. Йшлося про зйомки кліпу, який дуже подібний до сюжету кліпу „Материнська любов“ Миколи Мозгового. Надіслали у Вайбер кадри з кліпу Мозгового. Тоді отець і головний парох храму Андрія Михайло Лучків відповів: якщо кліп матиме християнський зміст (йому сподобалася тема материнської любові) і буде повага до християнських цінностей, тоді кліп можна знімати. Умова — зйомки у присутності священника. Сторона, яка хотіла знімати кліп, погодилася на ці умови».

Отець Михайло Квасюк каже, що знімальна група приїхала до церкви Андрія, все проконтролювати прийшов священник. У той час Христина Соловій була одягнена пристойно, почали розкладати техніку. Оскільки священник переконався, що все гаразд, вирішив не чекати до кінця, доки триватимуть зйомки, та пішов геть. Не міг припустити, що вийде по-іншому.

«Отець переконався, що вони нормально поводяться у храмі, тому вирішив відійти, — продовжує Михайло Квасюк. — Христина Соловій у його присутності не була в червоному платті. Чого стояти там постійно? Усі нормально поводилися: ніхто не стрибав, не кричав… Відбулася довіра, і ми побачили наслідки. Як видно в кліпі, знімали інтер'єр церкви. Потім „доліпили“ до кліпу інші кадри, які не були зняті в церкві. З організаторами зйомок була домовленість — надіслати на погодження готовий кліп, аби храм дав або не дав згоду. Цієї умови не було дотримано».

«Виходить, вас підставили?» — запитую отця. «Якщо немає прозорості, то страждають обидві сторони, — пояснив Михайло Квасюк. — Постраждала церква. Маємо докази, що було порушено умови переписки у Вайбері».

Після скандалу з кліпом «Серце», Львівська архієпархія УГКЦ оприлюднила правила відеозйомок в усіх церквах міста. Серед умов — укласти договір, у якому повинні бути прописані правила відеозйомок у храмі. При порушенні передбачити адміністративне стягнення і публічне вибачення. Або ж ― видалення контенту, який суперечить договору.

Схожі новини