Передплата 2024 «Добрий господар»

«Жодного святотатства у цій роботі не закладено»

Гурт «Жадан та Собаки» представив кліп на спільну роботу зі співачкою Христиною Соловій «Серце»

Сергій Жадан та Христина Соловій.
Сергій Жадан та Христина Соловій.

Зйомки кліпу, через який вибухнув скандал, відбувалися у центрі Львова, а також в одному з найстаріших храмів — церкві святого Андрія. За сюжетом, головний герой відео — Сергій Жадан блукає вулицями міста, прямуючи до своєї коханої, яку у відео зіграла співачка Христина Соловій.

У кліпі Жадан і Соловій грають закохану пару. Окрім того, у ролику є одностатеві пари, які цілуються на камеру.

20 жовтня, як тільки кліп з’явився, представники церкви св. Андрія Первозванного попросили Соловій і Жадана видалити його. Своє прохання вони аргументували тим, що він нібито «пропагує антихристиянські цінності».

«Слава Ісусу Христу! Дорогі у Христі брати й сестри, хочемо виступити з приводу появи в мережі Інтернет кліпу „Серце“ за участі Христини Соловій і Сергія Жадана. Ми вже звернулися до них із проханням про видалення цього кліпу, оскільки він пропагує антихристиянські цінності та порушує суть і сценарій кліпу, про який ми наперед були поінформовані. Щиро всіх перепрошуємо!» — йдеться у заяві представників церкви св. Андрія Первозванного на сторінці Фейсбук.

Багато користувачів соцмереж також не схвалюють цього кліпу. «Та нехай би собі співали, але для чого ці поцілунки у храмі знімати?», — написав пан Микола Іванів. Натомість, багато хто переконує, що нічого «аж такого, щоб видаляти кліп, нема».

Звернення з цього приводу оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці ієромонах УГКЦ Юстин Бойко, який заявив про те, що цей кліп пропагує ЛГБТ-ідеологію. «Є дві дівчини, які між собою цілуються. Це така символічна підтримка ЛГБТ-ідеології. Показано любов, яка є лесбійською… Образи, які супроводжують слова цієї пісні є такими, суперечать християнській моралі. Використовувати храм Божий в таких двозначних цілях не личить», — переконує Юстин Бойко.

Христина Соловій та Сергій Жадан стали гостями вечірнього розважального шоу 20−23, у якому, зокрема, сказали, що «жодного святотатства» у цій роботі не закладено. До речі, програму знімали заздалегідь, ще до прем'єри відео. Соловій і Жадан передбачили, що може виникнути багато галасу навколо кліпу.

За словами Христини, ідея відео на пісню «Серце» повністю належить Жадану і вона знімає з себе всю відповідальність: «Я одразу зняла з себе відповідальність і сказала, що ідея належала Сергієві. Тому що рано чи пізно я повернуся до Львова, на святу Галичину, і не хочу бути спалена на публічному вогнищі», — сказала Соловій.

«Кліп знімався так, у церкві, але знову ж таки, для нас у цьому не було нічого ані антиклерикального, ані провокативного. Мені здається, церква там знову ж таки певна така метафора певної суспільної візії, суспільної опінії і якоїсь загалом громадської думки, — сказав Сергій Жадан.

«Ми б хотіли, щоб всі, хто дивиться це відео про це пам’ятали, що церква — це метафора і жодного святотатства в цій роботі не закладено».

Схожі новини