Передплата 2024 «Добрий господар»

Заньківчани показали маленькі комедії про любов та минуле

У Національному театрі імені Марії Заньковецької - прем'єра «Життя прекрасне»

Фото Андрія Куб’яка
Фото Андрія Куб’яка

Ще не втихли овації і обговорення після прем'єри вистави «Земля» за твором Ольги Кобилянської, яку на заньківчанській сцені поставив відомий режисер Давид Петросян, як 3 і 4 жовтня Театр імені Марії Заньковецької знову дав привід потішитися прем'єрі. Виставу за твором Фредеріка Строппеля з оптимістичною назвою «Життя прекрасне» на Камерній сцені поставив режисер-постановник В’ячеслав Жуков.

В’ячеслав Жуков «зібрав» на Камерній сцені - цвіт заньківчан старшого покоління. Це Людмила Никончук, Олександра Бонковська, Ярослав Мука, Ірина Швайківська, Ігор Гаврилів, Григорій Шумейко, Максим Максименко, Дарія Зелізна, Степан Глова і Надія Шепетюк. А ще протягом вистави, як ностальгія за минулим, мелодію видає саксофон…

У чотирьох різних новелах, що об'єднані в одну виставу «Життя прекрасне», показано життя людей поважного віку, які вже забувають, хто його дружина, або вирішили поховати товариша у костюмі клоуна… Якщо подивитися на виставу зі серйозного боку, то, справді, стає сумно. Старість — вона буває різною. Однак і автор Фредерік Строппель, і режисер В’ячеслав Жуков навіть такі серйозні ситуації вміло «підсолодили» гумором.
А воно й справді, іронізуючи над різними життєвими моментами, людина змінює світ, вчиться пробачати зраду і навіть підлі та негідні вчинки. Бо час, як відомо, не лише лікує, а й стирає все — бажання та мрії змінюються, кохання минає, але усе найгірше, що було у житті героїв, вже минуло. І вони розуміють, що старіти треба з гумором і весело. Бо життя прекрасне — чи не так?

Як з’ясувалося, в оригінальному тексті американського сценариста і драматурга Фредеріка Строппеля, є не чотири, а сім новел. Однак кожна навіть з цих чотирьох новел є на сьогодні актуальною.

За словами В’ячеслава Жукова, вік персонажів п'єси — 70−95 років. «Драматург наголошує глядачам: ви, які зараз сидите у глядацькій залі, та спостерігаєте за персонажами на сцені, на відміну від героїв вистави, які цю істину життя пізнали занадто пізно, маєте ще можливість змінити себе та своє життя», — сказав пан Жуков.

Схожі новини