Кавуни і дині найкраще ростуть у… шині
Раніше якісні баштанні культури отримували переважно в південних регіонах. Нині ж, коли путінські варвари тимчасово захопили частину цих територій, згадані ягоди успішно освоюються на нових площах
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/498568/kavuny.jpg)
Сприяє такому глобальне потепління, зміщення природних зон на 150−200 кілометрів у північному напрямку. Звичайно, цукристістю й ароматом дині зобов’язані безхмарному небу і щедрому теплу.
Однак, як переконалися городники України, біологічні властивості баштанних дозволяють культивувати їх навіть в умовах Київщини, Житомирщини та інших лісостепових і поліських регіонів.
Кандидат сільськогосподарських наук Леонід Улич, який свого часу навчався у Львівському сільськогосподарському інституті, зараз живе у Білій Церкві (Київська область). Саме тут на невеличкій присадибній ділянці вирішив виплекати власні кавуни й дині. Заклав кілька дослідів. Вирощував теплолюбів різними способами: на звичайних грядках, у мішках, наповнених ґрунтом, та шинах зі субстратом. Останній метод виявився найефективнішим.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/10/%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D1%83%D0%BD%D0%B8%20%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0.jpg)
Розсаду Леонід Ісакович леліяв на підвіконні і в теплиці. Наприкінці травня висадив її у наповнені поживним субстратом шини. За скоростиглістю, темпами вегетації, смаковими якостями кращими виявилися дині сорту Декаро та кавуна Талісман.
Для прикладу, перші стиглі плоди Талісману господар пробував уже наприкінці липня. Зваживши смугасту ягоду, зрозумів, що отримав власний рекорд — 14,5 кг.
Добре почувалися на таких імпровізованих грядках і дині. Тож городник дійшов висновку, що й вони можуть успішно дозрівати в цих краях.
Леонід Ісакович розповідає: «На початку вегетації рослини досить активно розвивалися і нарощували вегетативну масу. Перші дині вагою 1,5 -2,5 кілограма достигли ще в середині липня. Кавун Талісман, хоч і ранньостиглий, на той час ще не визрів. Вусики не засохли».
Як переконався ґазда, причина криється в недотриманні окремих ланок технології. За 10−15 днів до визрівання варто припинити полив. Він же продовжував зволожувати, що й затягнуло вегетацію. Крім того, вплинули також холодні ночі, коли температура опускалася до +12−13°С.
Але це не зіпсувало смаку плодів. Тож наступного року чоловік планує продовжить ти свої експерименти.