Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівські лани дають смачні кавуни

У селі Глинську Жовківської громади Андрій Кісіль вирощує кавуни, які величиною та смаком не поступаються південним

В Андрія Кісіля виростають великі кавуни. Фото з архіву Андрія Кісіля.
В Андрія Кісіля виростають великі кавуни. Фото з архіву Андрія Кісіля.

Молодий господар розповідає, що за цю справу взявся лише торік. Ідея належить його ко­лезі, котрий займався торгів­лею (на жаль, уже покійному). Він порадив садити кавуни, бо через війну та тимчасову окупацію південних регіонів сонячних ягід у нас значно поменшало.

Пан Андрій обробляє бать­ківські паї, землі ОТГ. Ґрунти тут піщані, тож підходять для згаданої культури. Він обрав два сорти — Талісман і Топ Ган, під які відвів 80 сотих. Урожаєм був задоволений. Найбільший плід заважив 17,7 кілограма.

Нинішнього року ентузі­аст поселив новинку на 3 га, а кількість сортів розширив до шести. Віддає перевагу таким, як Талісман, Бомбей, Авалон.

Це доволі копітка робо­та. У середині квітня до­велося висівати насіння на розсаду в опалювану теплицю. Через місяць чо­ловік переселив зміцнілі паростки під мульчуваль­ну плівку, облаштувавши згодом крапельний полив. Відстань між рослинами в рядку — 1,5 м, а ширина міжрядь — 5 м.

Допоки стебла не роз­рослися, ґазда двічі про­ходив полем фрезою, а на­вколо рослинок просапував вручну. Жодних гербіцидів не застосовував, тому про­дукція екологічно чиста.

Наразі Андрій Кісіль займається лише ранніми сорта­ми. Але, на його думку, через потепління клімату невдовзі у нас висаджуватимуть і пізніші різновиди «смугастиків».

Цьогоріч господар кидав зернята у землю швидше, бо хотів отримати ранній уро­жай. Накривав паростки плів­кою, створюючи парниковий ефект. Тому вже від середини липня зриває перші плоди (на відміну від минулого року, коли робив це на місяць піз­ніше).

Турбот на баштані достат­ньо. Тож віднедавна Андрієві взявся допомагати брат Іван, котрий упродовж двох років був на війні і тільки шість мі­сяців тому повернувся до­дому. Йому теж подобається працювати в полі й вирощу­вати кавуни. Тепер обидва трудяться разом.

Схожі новини