Висадити кавуни спонукала… війна
Нинішнього року житель села Вовчиці Зарічненської громади Вараського району Рівненської області Петро Швая задоволений своїм експериментом. Він зменшив площу під ягідниками, які плекав раніше, а на звільнених 25-ти сотках заклав власний баштан. Вдалося виростити 15 тонн «смугастиків»
Для північних областей підходить Талісман
— Я зважився на таке через окупацію Росією південних регіонів України, де традиційно вирощували баштанні культури. Кавуни стали справжнім делікатесом для жителів Рівненщини, — пояснює Петро Швая. — І ціни на них торік стрімко поповзли догори. Тож напрошувалося рішення: потрібно закладати власний баштан.
26-річний Петро досі не мав жодного досвіду у вирощуванні кавунів. Не так давно він залишив студентську лаву, здобувши професію фітнес-тренера у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки (Луцьк). Не пішов працювати за фахом, а пустив своє коріння у рідну землю. Нині разом із дружиною Мариною обробляє 4 гектари поля, займається ягідництвом — вирощує полуницю та малину.
— Необхідну інформацію я почав черпати в Інтернеті, — продовжує свою розповідь молодий чоловік. — З'ясував, що до погодних умов у нашій місцевості підходять кавуни трьох сортів — Талісман, Лузітана та Карістан. На одному з сайтів замовив насіння цих смугастих ягід, яке ранньої весни висіяв у спеціальних касетах. У кожну лунку з сумішшю землі, піску та перегною клав по зернятку приблизно на глибину один сантиметр. За цими касетами доглядав у теплиці.
Петро стверджує, що завдяки таким нехитрим секретам отримав міцнішу розсаду, яка не потребувала пікірування.
Під баштан фермер відвів ділянку з піщаним ґрунтом, який швидко пропускає крізь себе вологу. І це запобігає загниванню кореневища рослин.
25-денну розсаду ентузіаст висаджував на ділянку вручну разом із дружиною. Займалися цією справою три дні поспіль. Щоб не нашкодили перепади температури, рослини відразу накрили агроволокном.
— І таким чином врятували баштан від загибелі, — наголошує Петро. — Бо через кілька днів стовпчик термометра опустився до +4°С, подекуди на поверхні спостерігалися навіть заморозки. Тож уся праця могла піти нанівець…
Баштан «пив» артезіанську воду і «харчувався» курячим послідом
Цей баштан різко вирізняється на тлі інших ділянок в господарстві подружжя. Тут встановлено систему крапельного поливу. Ґрунт насичується артезіанською водою зі свердловини, яку облаштовано неподалік.
— Посушливі періоди у нас трапляються усе частіше, — додає фермер. — А кавуни дуже люблять вологу. Тому без поливу не обійтися.
Петро Швая розповідає, що на своєму полі створив винятково чисті екологічні умови. Вносив у міжряддя органічне добриво на основі курячого посліду, яке містить усі макро- і мікроелементи, необхідні для збалансованого живлення. Таким чином удається запобігти утворенню нітратів у плодах.
Під час вегетаційного періоду чоловік також обробляв та підживлював рослини позакореневим методом. Із цією метою використовував рідке органічне добриво, яким обприскував огудиння баштанних.
— Уже влітку, коли утворювалася зав’язь, я був упевнений, що отримаю врожай, — додає господар. — Проте подумати тоді не міг, що результат перевершить мої очікування. Зрілі плоди мають у середньому 8−10 кілограмів. А «рекордсмен» заважив майже 12 кіло. Мої кавуни містять багато цукру — 13−14 відсотків і більше. Я впевнений, що вони можуть зберігатися без псування кілька місяців і при цьому не втрачатимуть смакових якостей.
Зі 25-ти соток зібрано не менше 15 тонн кавунів. Часто Петро привозить їх на ринок селища Зарічного. Попит на ці плоди збільшується. Тутешні жителі не надто охоче купують солодкі ягоди з Туреччини, Греції, Азербайджану, Румунії, Болгарії. А ось місцеві кавуни беруть залюбки. Бо ж свої - свіжі, соковиті, смачні, до них не дорівнятися тим, що тижнями транспортуються з з-за кордону.
Тож не дивно, що вже дехто з односельчан Петра зацікавився «баштанною» справою.
— Я вважаю, що кожен у нашому краї може виростити таку смакоту, — усміхається ґазда. — Нічого складного у цьому немає. Нинішній урожай спонукає мене у наступному році збільшити площу баштану. Спробую довести її до двох гектарів.