Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Херсонські» кавуни «прописалися» на Жовківщині

Раніше Степан Горбяк займався фермерством у селі Хлібодарівці Каховського району Херсонської області (на березі Лемурійського озера). Там обробляв 400 га землі. Окрім овочевих культур, ви­рощував і кавуни, які привозив навіть на Львівщину

Фермер Степан Горбяк та староста Бишківського старостинського округу Наталія Бейзик дегустують вирощені кавуни.
Фермер Степан Горбяк та староста Бишківського старостинського округу Наталія Бейзик дегустують вирощені кавуни.

Та після вторгнен­ня російських військ довелося залишити у таврійських степах буди­нок, поле, техніку й разом із сім'єю перебратися за тисячу кілометрів від рід­ного дому. Так опинився у прикордонній Жовківщині, звідки родом дружина Зо­ряна.

Але й тут працьовитий чоловік не полишив свого звичного заняття — праці на землі. Починав, як мо­виться, із чистого аркуша. У селі Гараєць Бишків­ського старостинського округу Добросинсько-Магерівської громади він отримав у користування 12 га землі, значна части­на якої роками заростала чортополохом.

Нинішнього сезону взявся обробляти третину площі (4 га). Там висадив солодкий перець, помі­дори, дині… А найбільше місця, звісно, відвів улюбленцям-кавунам.

Пан Степан викорис­товував насіння ультра­раннього сорту Тамтам нідерландської селекції. Вирощену з нього розсаду переселяв на ділянку. На початку літа, коли кущики були маленькими, довело­ся старанно прополювати міжряддя, звільняючи від бур’янів. Для зволоження змонтував систему кра­пельного поливу.

Відтак виросли не­погані, як для Галичини, плоди. Вони соковиті, со­лодкі, з яскраво-черво­ною м’якоттю. До того ж — екологічно чисті, адже не застосовувалося жод­ної хімії.

Надалі вимушений пе­реселенець має намір розширювати господар­ство. Бо на його продук­цію є попит.

Схожі новини