Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Якщо штучний інтелект малюватиме ескізи — мистецтва не буде»

Відомий скульптор Василь Ярич показав свою майстерню та майбутній приватний музей

Світлана та Василь Ярич. Фото автора
Світлана та Василь Ярич. Фото автора

Не доходячи до подвір'я майстерні митця, перше, що побачиш, — його роботу «Пам'ятник «Просвіті». А на порозі зустрічатиме гіпсовий Шевченко, ангели та бронзова жінка.

Вхід в майстерню
Вхід в майстерню

Майстерня Василя Ярича — це двоповерхова будівля з робочою зоною та місцем для відпочинку. Хоча, судячи з кількості і різноманіття робіт, митець не відпочиває!

У майстерні понад 3 сотні робіт
У майстерні понад 3 сотні робіт

Скульптур тут скільки, що очі розбігаються. Не встигаєш розглянути одну, як вже погляд падає на погруддя Шептицькому. І Владика тут навіть не один, а щонайменше у кількох різних ракурсах та формах.

Владика Андрей Шептицький
Владика Андрей Шептицький
Робота Ярича на конкурс пам'ятнику Шептицькому
Робота Ярича на конкурс пам'ятнику Шептицькому

У майстерні - понад три сотні робіт з каменю, бронзи та дерева. І це не говорячи про роботи, які зібрані в приватних колекціях в Україні та за кордоном.

При вході скульптор облаштував виставку своїх робіт. Тут можна побачити релігійні мотиви, образ жінки та інші скульптури, які витворила уява майстра. Далі - у великій майстерні переважно зібрані об'ємні роботи, які колись експонувались. А у сусідній кімнаті експонати «на ремонті».

Гіпсова скульптура
Гіпсова скульптура
Скульптура з пластиліну
Скульптура з пластиліну

А на друговому поверсі, окрім вітальні, кімната для творчості дружини Василя, Світлани Ярич. Вона малює живописні картини, які прикрашають майстерню.

Картини і скульптури творчого подружжя
Картини і скульптури творчого подружжя

Подружжя настільки органічно себе почуває у творчих проявах, що у 2018 році навіть відкрили спільну виставку скульптур та картин, які доповнювали одне одного. Митець каже, що головний критик його робіт — це дружина. Але водночас і найбільший поціновувач, бо у розмові дружина так натхненно розповідає про творчість чоловіка, що не можливо не захопитись.

Головною мистецькою сенсацією не лише у Львові, а й в Україні, без сумніву стане відкриття приватного музею скульптури. Митець вже зробив підготовчі роботи і мурах будівлі облаштував своєрідну галерею. Попереду робота з підбору і розставлення експонатів. Хоча губи Давида вже знайшли місце у музеї…

Майбутній приватний музей
Майбутній приватний музей

Ескізи, малюнки, креслення — заполонили письмовий стіл митця. Адже перш ніж вилити у бронзі скульптуру, треба намалювати її, сформувати в пластиліні, вилити у гіпсі і лише тоді братись до основного матеріалу — бронзи.

На одну роботу митець може намалювати з кілька варіантів, а тоді обирати найкращий. Я запитала чи не можна це спростити і малювати в комп’ютерній програмі чи за допомогою штучного інтелекту. Василь Ярич відповів, що тоді це вже буде не мистецтво.

Робочий стіл скульптора
Робочий стіл скульптора

Адже в тому й проявляється геніальність митця — у вмінні фантазувати та втілювати задумане в реальність. Хтось може уявити іншого монументу Короля Данила, аніж того, що створив Василь Ярич у Львові?

Довідка «ВЗ»

Василь Ярич народився 1951 року в селі Велика Тур’я на Івано-Франківщині. 1979 р. закінчив Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва. З 1979 року займається творчою діяльністю, отже майже 40 років. Персональні виставки: Україна, Німеччина, США, Франція, Італія. Групові виставки: Україна, Франція, Німеччина, Польща, Бельгія, Литва. Автор пам’ятників, зокрема, Королю Данилу Галицькому та Просвіті у Львові, жертвам комуністичних репресій у Стрию. Ряд монументальних робіт виконано для Франції. Неодноразово отримував відзнаки, зокрема, на Скульптурному Салоні та Бієнале скульптури в Києві. Отримав звання Заслужений діяч мистецтв та Народний художник України.

Світлана Ярич народилась 1960 року в м. Кременець, Тернопільщина. 1982 року закінчила Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва. Учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок (Польща, Франція, Німеччина, Словаччина, Чехія, Італія). Персональні виставки: у Львові (1997, 2015), Люксембургу (1997), Парижі (1999), Чикаго (2010). Від 1984 року викладає в Львівській Національній Академії Мистецтв.

Схожі новини