Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Навіть у складний воєнний час показуємо той професіоналізм, який віддаємо молоді»

Викладачі-практики Львівської національної академії мистецтв відкрили виставку скульптур «Свобода та різноманіття»

Василь Одрехівський та його скульптури - "Трансформація духу" (зліва) та "Ніч яка місячна". Фото автора
Василь Одрехівський та його скульптури - "Трансформація духу" (зліва) та "Ніч яка місячна". Фото автора

Тут є на що подивитися! Почерк Майстра — і то відразу багатьох — впадає у вічі. На виставці «Свобода та різноманіття», яку відкрили 15 вересня у Львівській національній академії мистецтв (вул. Снопківська, 47), свої твори представили викладачі кафедри скульптури Ярослав Скакун, Володимир Одрехівський, Іван Микитюк, Василь Гурмак, Василь Гоголь, Олександр Ярема, Олександр Гончарук, Василь Одрехівський, Ярослав Костко, Павло Бондар, Тарас Данилюк, Тарас Мороз, Роман Мисько.

З якою метою викладачі кафедри скульптури ЛНАМ виставили свої твори на суд поціновувачів мистецтва, журналістка «ВЗ» запитала у «винуватця» події, співорганізатора виставки — молодого скульптора Василя Одрехівського.

— Ми організували цю виставку з метою показати львівську мистецьку школу, фіксацію кращих творів за період незалежності України, продемонструвати різноманітність напрямів і зацікавлень наших викладачів, які є дуже різними індивідуумами, творчими особистостями, — каже пан Василь. — Діапазон виражальних засобів у цій виставці є дуже широким — від реалістичної, класицистичної скульптури до абстрактної, модерністської інсталяції. Це те середовище, яке намагаємося створити для виховання нових митців і надати їм всі можливості широкого спектру вираження.

— Роботи, представлені тут, зроблені спеціально до відкриття виставки?

— Ми ставили умову, щоб кожен викладач виставив свої найкращі роботи, які б найкраще відображали об'єктивний і суб'єктивний аналіз світу кожного з митців. Бо ж кожен скульптор має свій певний стиль, пластику. Тут представлено роботи, які створювали спеціально і для цієї виставки, і ті твори, які були створені раніше.

— Це і виставка-продаж?

— Так, звісно. Виставка є некомерційною, створена без підтримки меценатів, лише силами викладачів кафедри. Але, як і будь-яке мистецтво, митець, який його творить, у тому числі для того, щоб реалізувати свій твір і знайти свого глядача. Сподіваюся, що деякі твори знайдуть своє призначення.

— - А ви, пане Василю, свою роботу на цій виставці представили?

— Я представив три роботи — «Ніч яка місячна», «Трансформація духу» та абстрактну проекцію жіночої постаті, що немов вивернута назовні своєю душею.

На виставці три свої роботи представив і батько Василя Одрехівського — пан Володимир. Це скульптури «Паросток», «Чекання ранку» та «Зліт».

Володимир Одрехівський на виставці представив три свої роботи
Володимир Одрехівський на виставці представив три свої роботи

Посередині виставкової зали мою увагу привернула скульптура «Іван Хреститель» відомого митця, народного художника України, професора, завідувача кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв Ярослава Скакуна.

Ярослав Скакун та його "Іван Хреститель"
Ярослав Скакун та його "Іван Хреститель"

— Це — перша виставка нашої кафедри, однакдуже символічно, що ми її проводимо унепростий час, — каже Ярослав Іванович. — Але навіть при тій складній ситуації ми зробили усе можливе, аби показати професійність кафедри — тойпрофесіоналізм, який віддаємо молоді, щоб молоді митці ще більше працювали на тих професійних засадах, які ми їм даємо. Сподіваюся, що наша молодь буде гідно продовжувати славні традиції львівської школи скульптури. Роботи, які представлено на цій виставці, справді, духовно глибокі, високі за мистецькими якостями. І не лише ті, що тут представлені - скільки вже зроблено пам’ятників загиблим воїнам, які полягли у цій війні за волю і незалежність України.

— - За яким критерієм обирали скульптури, які могли взяти участь у цій виставці?

— - Кожен викладач має свій рівень професіоналізму, отже, кожен виставив ті роботи, які вважав високопрофесійними. Ну, і назва виставки спонукала до того, щоб не було одноманітності, а різноманіття. Нехай глядач сам вирішить, що йому до вподоби.

Схожі новини