Передплата 2024 «Добрий господар»

У кожній кульці майже 300 голок!

Тетяна Підопригора робить унікальні обереги

Фото з особистого альбому Тетяни Підопригори
Фото з особистого альбому Тетяни Підопригори

Мешканка Обухова, що на Київщині, Тетяна Підопригора за фахом — графічний дизайнер. Але в один момент 42-річна жінка захопилася кульками. Річ у тім, що старша сестра Тетяни, Олена, вийшла заміж за американця, і певний час родина жила в Японії - туди скерували на роботу чоловіка Олени. Саме в Японії Олена навчилася робити кульки з тканини, а потім кілька кульок Олена подарувала Тетяні і своїм батькам.

Тетяна, отримавши такий подарунок від се­стри, аж загорілася — і сама захотіла навчи­тися робити таку красу.

— У США дуже розвинута культура печворк (шиття з клаптиків тканини. — Г. Я.), — каже пані Тетяна. — Ми колись також могли плести килим­ки зі старих колготок, але в американців це все по-іншому, на високому рівні і з порядних тканин. Кульки, які робила моя сестра Олена — новорічна прикраса. Її основа — пінопластова кулька, яка за­кладається тканиною. У кожній кульці майже 300 голок, бо кожен клаптик тканини фіксується гол­ками. Кульки, які робила Олена, користувалися шаленою популярністю. І мені також хотілося вмі­ти так гарно створити щось своє.

До нового року Тетяна Підопригора виріши­ла зробити своїм співробітницям подарунки. Це був кінець 2021-го, тож намагалася встигнути до­вершити роботу і подарувати кожній на ялинку по кульці. Але на новорічну ялинку дівчата не всти­гли повісити ці прикраси, бо Тетяна подарувала їх вже у січні. А за місяць почалася повномасштаб­на війна…

Багато людей з Київщини виїхали, офіси зачи­нилися. Тетяна з чоловіком залишилася вдома, але без роботи. Дали притулок багатьом знайо­мим і друзям, бо в Обухові було більш-менш без­печно. Гроші швидко закінчувалися, і треба було думати, як жити далі. Тоді вирішила зробити кіль­ка кульок і спробувати їх продати через соцмере­жі. Зі шматочків тканини, які мала вдома, зроби­ла 13 кульок-оберегів. За годину усі синьо-жовті обереги були куплені! Почала віддавати частину своїх робіт на благодійні аукціони на підтримку ЗСУ.

— Одна жінка зі США написала, що хоче купи­ти кілька таких кульок, цікавилася, куди надсила­ти кошти, — каже Тетяна. — Дали рахунок, і вона надіслала близько 150 доларів. На моє запитан­ня, куди надіслати кульки, відписала: «Кульки на­дішлете, коли закінчиться війна».

етяна у свої вироби щоразу додає новизни… Над однією кулькою іноді доводиться посидіти ці­лий день. Бо хоче, щоб кожна деталь доповнюва­ла іншу, щоб не було «випадкових».

Майстриня пригадує, коли виклала у соцмере­жі свої перші роботи, знайома дівчина, яка займа­ється ізотерикою, українськими рунами, написа­ла Тетяні: «Це у тебе алатир? (восьмикутна зірка — як символ Різдва. — Г. Я.)». А це і є символ сили і оберега. Восьмикутна зірка зустрічається у виши­ванках, в українських строях багато орнаментів на основі восьмикутної зірки.

— Вірю, мої кульки-обереги справді допомага­ють, — каже майстриня. — До кожної кульки додаємо дерев’яні бирочки, на яких написано: «Будь сильним, як Україна!».

Схожі новини