Передплата 2024 «Добра кухня»

Коли відреставрують фонтан «Русалки»?

Зараз у чаші водограю — літній майданчик кафе, а води тут не було ще з 1980-х років

Композицію з трьох русалок створили у 1980-х роках, але ніхто не пам'ятає, чи фонтан після того хоч раз працював. Фото авторки
Композицію з трьох русалок створили у 1980-х роках, але ніхто не пам'ятає, чи фонтан після того хоч раз працював. Фото авторки

Останнім часом Стрийський парк переживає своєрідний «ренесанс». Тут відремонтували фонтан «Івасик-Телесик», відреставрували скульптуру «Лілея» на лебединому озері, а верхня тераса парку стала таким собі променадом, яким прогулюються сотні львів'ян. Всюди чистенького, гарно. А неподалік озера і оранжереї встановили навіть фортепіано, аби відвідувачі могли помузикувати і підняти собі настрій.

Та на верхній терасі є ще один фонтан, який уже десятки років стоїть без води — фонтан «Русалки». Скульптурна композиція з трьох русалок — твір мистецтва авторства скульптора Ярослава Скакуна та архітектора Миколи Обідняка. Зараз у чаші фонтану функціонує літній майданчик кафе. А скульптури русалок, які тримають у руках вінок, додатково ще «тримають» стоси електричних проводів.

Львів'яни неодноразово цікавилися, коли ж відновлять і пустять воду у цей чудовий фонтан. Ще у 2018 році містяни онлайн-голосуванням визначили, що у першу чергу в Стрийському парку необхідно відновити водні об'єкти і одним із перших — саме «Русалок». Але щось «не зрослося»… У 2020-му львів'янин Віталій Харечко зареєстрував петицію з проханням відреставрувати фонтан, «або взагалі забрати те, що від фонтану залишилось, і на цьому місці зробити площу, де можуть вільно гуляти відвідувачі парку». Міський голова Львова Андрій Садовий тоді також обіцяв, що фонтан відновлять. Але почався ковідний рік, потім війна…

«Ми регулярно подаємо пропозиції на фінансування, аби відновити фонтан „Русалки“, — розповіла „ВЗ“ заступниця директорки Стрийського парку Уляна Федишин. — Однак нам це не погоджують. Особливо зараз, у воєнний час, бюджет парку дуже обмежений».

Довідка «ВЗ»

Фонтан створили у рамках реновації парку спеціально для Загальної крайової виставки, яка відбулася тут у 1894 році. У 2024-му йому «стукне» 130 років. За інформацією Центру міської історії, на початках водограй мав необарокову форму, а в його центрі стояла кам’яна ваза з водометом, з якої вода під тиском била на кілька метрів вгору. Вода до фонтану подавалася від водонапірної вежі, яка досі збереглася у парку. Від радянських часів там функціонує заклад громадського харчування.

Площа басейну фонтану була дуже великою, аби у водоймі віддзеркалювалися навколишні павільйони виставки. А вже на час Східних Торгів, що відбувалися в Стрийському парку в 1921—1939 рр., фонтан перетворили на клумбу з квітниками і травниками. Форма басейну і ваза посередині збереглися.

Фонтан відновили вже після Другої світової війни. У 1980-х роках його реконструювали за проєктом архітектора Миколи Обідняка і скульптора Ярослава Скакуна, який створив бронзову композицію з трьох русалок, які тримають у руках вінок.

«Не вдалось нам знайти підтвердження, що фонтан після оздоблення русалками хоч раз працював, — повідомляє сайт «Фотографії старого Львова. — За часів незалежної України незавершеним фонтаном ніхто не переймався. Більше того, впродовж кінця 90-х та початку 2000-х рр. викрадалося обладнання фонтану, гранітне обличкування басейну та інші елементи, які мали хоч якусь матеріальну цінність. Від скульптури, габарити якої не дозволили провести її непомітний демонтаж, було відбито бронзові фрагменти, пошкоджено конструкцію».

Схожі новини