Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Колишні поразки лише додавали мені бійцівського духу»

Дмитро Воронов став першим українцем, який дав сольний концерт на знаменитій сцені Carnegie Hall

Фото Дмитра Воронова
Фото Дмитра Воронова

Природа наділила Дмитра Воронова не лише талантом гарно співати, а й неймовірним запалом до перемог і втілення мрій у дійсність. Якщо у когось після першої невдачі опускаються руки, і людина ставить крапку на своїй мрії, то Дмитро — приклад того, як треба впевнено йти крок за кроком до цієї мрії, щоб вийти на свій Олімп.

«ВЗ» не раз писав про чудовий конкурс молодих виконавців Азербайджано-Української дружби (колись називався «Пам'яті Мусліма Магомаєва». — Г.Я.), який уже 5 років поспіль проводять у курортному Трускавці після «сліпих» прослуховувань. У самому першому конкурсі участь взяв молодий хлопчина Дмитро Воронов — на той час соліст Національного театру оперети України та Муніципальної академічної хорової капели імені Ревуцького. На жаль, у Першому конкурсі Дмитро не посів ні призового місця, не отримав цінних подарунків від спонсорів. Я бачила, як хлопець розстроївся, але не знала, що ця поразка лише додала йому сил, впертості, віри у себе. Бо вже наступного року — на Другому конкурсі Воронов знову був серед учасників. «От упертий!» — подумала тоді. За рік Дмитро «виріс». Це високо оцінили члени журі. «Так вже склалося, що я у собі виховав таку впертість і наполегливість. Незважаючи на результат, знаю, що маю йти далі. Я програвав багато разів. Брав участь у різних конкурсах, у тому числі у Литві, прослухо­вувався у варшавську моло­діжну програму оперного те­атру. Попри поразки, щоразу це мені додавало якогось бій­цівського духу. Свого часу від­відував секцію зі східних єди­ноборств, це також мені дуже допомогло: поразка або ламає твій дух, або підсилює. У моє­му випадку так вийшло, що це мене саме підкріпило і додало впевненості йти далі. Хотів до­вести, що я чогось вартий», — розповідав тоді журналістці «ВЗ» Дмитро Воронов.

Це було у 2019 році. Дмитро став лауреатом 2 премії у II Міжнародному конкурсі професійних вокалістів. Але по факту виграв гран-прі долі: саме на цьому змаганні його помітила міжнародний продюсер Ірина Самсоненко і запропонувала співпрацю. А виступ на сцені Carnegie Hall був спеціальним призом від неї на Конкурсі. «Які емоції відчував, коли у Трускавці під час нагоро­дження назвали моє прізвище? Не міг повірити своєму щастю, думав, це сон. Але внутрішній голос мені казав: Дмитре, але ж ти так про це мріяв, ти ж до цього йшов… Я настільки роз­хвилювався, що не міг дібрати слів, щоб подякувати за ту не­ймовірну довіру. Я був, як ра­кета, готовий злетіти зі сцени».

Ірина Самсоненко допомогла Дмитру організувати участь у престижному Міжнародному Конкурсі American Protege, головним призом у якому був виступ на омріяній сцені. Саме його і отримав Дмитро разом із 1 премією American Protege.

Три роки тому я записала інтерв'ю з Дмитром (спочатку хлопець став студентом Марсельської консерваторії, згодом — солістом Марсельської опери у Франції. — Г.Я.). На моє запитання, що йому дає перемога у American Protege, хлопець відповів: «Цей конкурс в Амери­ці проводять восьмий рік по­спіль. Я — перший український вокаліст, який переміг у ньому. А тепер маю право там висту­пити. Коли випадає така мож­ливість показати себе світові, представити свою рідну країну, це надважлива перспектива. Добре, коли дають міжнарод­ну підтримку творчим людям, які пропагують не лише власне бачення своєї культури на сві­тових сценах, а й демонстру­ють світові, наскільки наша країна багата голосами і твор­чими людьми».

А далі був довгий шлях на сцену Карнегі Голл, що тривав цілих три роки! Спочатку завадила пандемія, потім — війна в Україні.

І ось 25 червня 2023 року мрія талановитого Дмитра Воронова здійснилася. Вперше на сцені Carnegie Hall у залі Weill Recital Hall відбувся сольний виступ молодого українського оперного виконавця. Як з’ясувалося, після неймовірного виступу нашому Дмитра, організатори та гості були у повному сенсі цього слова «шоковані». Причому настільки, що запропонували Дмитру ще один виступ на цій знаменитій сцені. І цей, другий, виступ відбудеться 30 червня.

Дмитро Воронов не лише втілив свою найзаповітнішу мрію, а й гордо заявив світові, що Україна має ким і чим пишатися. У нас неймовірно талановиті діти, які вміють і можуть перемагати в усьому!

P.S. А організатори конкурсу азербайджано-української дружби Гурбан Аббасов і Наталія Кудряшова разом з мером Трускавця Андрієм Кульчинським готуються до 6-го конкурсу молодих виконавців, який мають намір провести у грудні 2023 року.

Схожі новини