Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Овоч із коротким сезоном

Спаржа (аспарагус) — най­перший овоч весни. Сезон його дуже короткий — від середини квітня до почат­ку червня. У нас ця куль­тура ще мало поширена, хоча поступово набуває популярності

Уже навесні Ірина Килимник збирає соковиті пагони спаржі. Фото з архіву Ірини Килимник.
Уже навесні Ірина Килимник збирає соковиті пагони спаржі. Фото з архіву Ірини Килимник.

Ірина Килимник зі села Маяки Тульчинського ра­йону за вирощування зга­даної новинки взялася понад п’ять років тому. Починала із площі 0,1 га.

«Тоді шукала, чим зайняти­ся для заробітку. Досвідчені люди порекомендували спар­жу», — розповідає пані Ірина.

Купила насіння, посадила відповідно до порад фахівців. Далі планувала продавати саджанці. Але сталося так, що половину репродуктивно­го матеріалу залишила собі.

За словами жінки, це се­зонний бізнес. Зрізування пагонів та їх продаж трива­ють 1−1,5 місяця. Повноцін­на віддача починається вже третього року.

На своїй присадибній ді­лянці фермерка зараз ви­рощує два види продукції - саджанці та пагінці. Насін­ня використовує італійське. Віддає перевагу сорту Ар­жентальська. Продукція еко­логічно чиста, приємна, ніж­ного смаку (біла чи зелена).

Технологія висаджування полягає в тому, що у зазда­легідь підготовлені рядки розкладають корінці. Пер­шого року виростають ма­ленькі товсті стебла. Їх не зрізуйте — аби добре зміцні­ли. А вже наступного сезону можна збирати врожай.

Загалом, спаржа — бага­торічна культура, яка росте на одному місці 15−20 років. Саджанці краще садити пер­шої-другої половини квітня чи восени. Коріння розклада­ють у лунки — через 30−40 см. Ширина міжрядь — 1,20 м.

Невід'ємна частина до­гляду — зрошення. Ірина Килимник застосовує кра­пельну систему поливу, ко­тру теплої погоди вимикає щовечора. Бо якщо є сонце й вода, рослини швидко рос­туть (до 15−20 см за добу).

Спаржа невибаглива до умов. Але кращу віддачу отримаєте на родючих ґрун­тах та сонячних площах.

Зауважимо, що згадані рослини вражаються хво­робами і шкідниками. Так, наприкінці літа дошкуляють жуки, які харчуються гілками та квітами. «Але вони нам не заважають. Тому обходи­мося без засобів захисту», — каже господиня.

Звісно, біля спаржі бага­то клопотів. Зрізують стебла вручну при досяганні 20−22 см. Робити це треба щодня або че­рез день (обов'язково зранку).