Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Єдина дата святкування релігійних празників об'єднуватиме людей»

Чому наступне Різдво святкуватимемо з цивілізованим світом, а Великдень — окремо?

Папа Римський Франциск (ліворуч) і Вселенський Патріарх Варфоломій уже обговорювали, як святкувати Великдень разом. Можливо, невдовзі домовляться?
Папа Римський Франциск (ліворуч) і Вселенський Патріарх Варфоломій уже обговорювали, як святкувати Великдень разом. Можливо, невдовзі домовляться?

Великдень — свято, якого усі з нетерпінням чекаємо. Це головне свято богослужебного року, установлене на честь Воскресіння Ісуса Христа. Дата цього свята у кожен конкретний рік обчислюється за місячно-сонячним календарем. Християни західного обряду 9 квітня вже відсвяткували Пасху, а для православних і греко-католиків це величне свято ще попереду — 16 квітня в усіх церквах України голосно заспівають «Христос Воскрес!». Дехто помилково вважає, що цьогоріч ми востаннє святкуватимемо Великдень окремо, а вже наступного року увесь християнський світ святкуватиме Воскресіння Христове разом.

Але це не так. Чому з переходом із Юліансько­го на Новоюліанський календар ми й далі святкува­тимемо Великдень окремо, журналістка «ВЗ» запитала у проректора Львівської православ­ної бого­словської академії, протоієрея Михайла Сивака.

Михайло Сивак
Михайло Сивак

— Із 1 вересня 2023 року Україна перейде на Ново­юліанський календар. І вже наступне Різдво Христове будемо святкувати з біль­шістю християн світу. А Ве­ликдень і далі - окремо. Чому так? І чи не варто по­вністю перейти у церковно­му житті на новий календар?

— Річ у тім, що дата свят­кування Пасхи вираховується за особливою формулою, яка була прийнята на Першому Вселенському Соборі. Всі інші свята (так званого нерухомо­го циклу) прив’язані лише до сонячного календаря, тобто до нашої звичної календар­ної системи, і звершити ка­лендарну реформу, перейти з Юліанського на Григоріан­ський чи Новоюліанський ка­лендар не складно. А ось дата Великодня залежить від бага­тьох чинників, зокрема, вра­ховується сонячний календар, місячний календар (чергуван­ня повеней), дати єврейського свята Песах тощо. Саме тому, аби не порушувати Пасхалії, прийнятої на Нікейському со­борі, ті церкви, які перейшли в богослужбовій практиці на Новоюліанський календар, дату Пасхи все одно визнача­ють за старим календарем.

— Знаю, що на рівні Ва­тикану й Константинополя ідуть консультації, щоб до­мовитися й до 1700-річчя Першого Нікейського Со­бору (відбувся 325 року) розпочати святкування так званих рухомих свят усім разом…

— Справді, такі розмови ве­дуться, зокрема на рівні Папи Франциска та Вселенського Патріарха Варфоломія, адже єдина дата святкування релі­гійних празників буде збли­жувати та об'єднувати людей. Однак таке рішення повинно бути добре продумане та бо­гословськи обґрунтоване.

— Іде другий рік повно­масштабної війни. Що вар­то 16 квітня священникам казати на Пасхальному Бо­гослуженні? На чому варто акцентувати?

— Акцентувати увагу потріб­но на найголовнішому — пере­мозі Христа над смертю. Яка би не була могутня влада грі­ха, тління, зла, та все ж Добро завжди переможе! Віримо, що і у війні, яку розпочала росія, прийшовши на нашу землю з агресією і злом, перемога буде за Україною, яка стоїть на боці правди.

Схожі новини