Березові «сльози» людям на радість
Подекуди бояться збирати цей сік-нектар — щоб не оштрафували
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/487229/berezovyi-sik.jpg)
За вікном — березень, значить, пора збирати березовий сік. Якими вигадливими не були б сучасні майстри гастрономії, а від цього простенького натурального напою відмовитися нам складно. Сік цей не просто питво, тонік, а еліксир бадьорості, джерело позитивного настрою.
Іду весняним лісом І здалеку бачу десяток беріз у компанії великих скляних і пластикових бутлів. Із чорно-білих стовбурів по жолобках крапельками сочиться живильна волога. За кілька годин тара буде повною. І ще до кінця дня домашні господині встигнуть законсервувати свіжий сік.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/sikBer.jpg)
Назустріч нам двоє чоловіків зі щойно зібраним «урожаєм». В руках по дві 5-літрові баклажки соку, ще по одній несуть у наплічниках. Прошу сфотографуватися — категорично відмовляються. Бояться, щоб їх не притягли до відповідальності за начебто «завдання шкоди лісовим насадженням». Хоча жодної кривди ніколи деревам не заподіяли: отвори у стовбурах робили акуратно, а по завершенні сокозбору заплішували їх кілочками. Так що беріз не виснажували. Про переслідування сокозбирачів розповіли їм знайомі. Кажуть, недавно такий ексцес був у Чортківському районі - за збирання соку поліція начебто оштрафувала одного чоловіка на 17 тисяч гривень…
Правда це чи ні, не знаю. Але охочих збирати перші лісові дари є чимало. Заготівля березового соку — частина їхньої домашньої «продовольчої програми».
— У минулі роки ми зазвичай готували для себе не менш ніж 300 літрів цього напою, — розповідає житель невеличкого хутірця Андрій. — Споживали його під час весняно-польових робіт, косовиці. Гості приходили на свята — пригощали і їх. Але цього року так багато запасів робити не будемо. Мама закриває сік із цукерками-льодяниками, сушеними яблуками-грушами, кмином, шипшиною. А я торік зробив такий експеримент: на 3-літровий слоїк перевареного соку з цукром і лимонною кислотою давав по скибочці лимона, апельсина і лайма — отримав дуже смачний, приємний, з ледь гіркуватим присмаком напій. Приготую його і цієї весни, нехай тільки минуть нічні приморозки…
А от в інших галицьких селах, де ми проводили опитування, до виготовлення «березового нектару» чомусь охололи. Віддають перевагу компотам із заморожених і засушених фруктів. Хоча, знаю, раніше там виготовляли і березовий квас, шампанське і навіть березову горілку…