Березень — значить, пора збирати березовий сік!
Через прохолодні ночі найперше беруть живильну вологу від кленів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/508043/berezovyi-sik.jpg)
Не за календарем погідна погода із середини лютого пришвидшила життя нашої фауни і флори. Раніше звичного з’явилися проліски, підсніжники, медунки, календула, фіалки. Активізувався і сокорух у березах. Тож нетерпеливі любителі лісових дарів уже збирають їхні «сльози».
Збирають не для масової заготівлі, а щоб, образно кажучи, відчути свіжість перемін у природі, присмак весни, який передає ця живильна волога берези. А відтак — самому підбадьоритися…
Масово, для поповнення продовольчих запасів, братимуть березовий сік трохи пізніше — коли пройдуть обіцяні морози.
Петро Вульчанський із Тернопільщини — один з тих, хто у ці дні повертається з лісу з повною тарою. Розповідає нам про свій промисел:
— Щоб добре сочився березовий сік, нічна температура повітря повинна сягати 15 градусів. А у нас поки що ночі холодні. Почекаю трохи. В основному збираю зараз сік кленовий, він солодший. Додому приношу літрів з десять на день. Мама переварює, додає шипшини і трохи цукру. П'ємо всією сім'єю. Супервітаміни!
Під руками у заготівельників (та й в Інтернеті) приготовлено купу рецептів продукування кленового й березового соку. У нашого співрозмовника до березового «нектару», крім шипшини, додають кмену, скибок лимона, апельсину, льодяників «барбарис» і «дюшес».
— Знаю, дехто робить з березового соку ще й квас і навіть шампанське, — додає пан Петро. — У нас шампанське інше: із цвіту бузини, його робить дружина господаря. Треба дочекатися травня. Пізніше із солодких яблук будемо готувати домашній «Живчик»…
— Чим корисні весняні соки? — перепитує сільський краєзнавець? — І кленовий, і березовий напої добре проганяють шлаки, які зібралися в нашому організмі за зиму, очищають нирки.
Раніше на цьому обійсті березового соку заготовляли 200 літрів і більше. Зараз — менше, бо бракує трилітрових слоїків. Їх використовують для компотів із суниць, полуниць, малини, винограду, а також для закручування огірків, помідорів.