Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відроджують сирні традиції Бойківщини

У давні часи бойківське село Бориня теперішнього Самбірського району було відоме в Європі сирами (завдя­ки німецьким колоністам, які возили свою продукцію до Праги, Відня, Парижа). Згодом усе занепало

В активі господаря – кілька видів молочних виробів та хліб із голомші, який споживали наші предки.
В активі господаря – кілька видів молочних виробів та хліб із голомші, який споживали наші предки.

Відроджувати згадані традиції взя­лося місцеве подружжя Богдан та Наталія Комарницькі. Їхнє малень­ке крафтове підприємство розташоване в екологічно чистому закутку Карпат. Господарі варять сир із молока тутеш­ніх корів на відкритому вогні. Вдається отримувати такі сорти: Бойківський, Га­лицький, Віденський.

Водночас родина виготовляє бринзу, домашні йогурти, закваски. Особливо активна робота навесні, коли стартує па­совищний сезон і зростають надої. Тоді сировини вистачає на все.

Наталія Комарницька готує «живий» сир.
Наталія Комарницька готує «живий» сир.

Справа ця непроста, забирає багато часу, сил. А ще потрібні певні навички, скрупульозність, натхнення.

Секрети виробництва пан Богдан пе­рейняв від професіоналів із Закарпаття, які, своєю чергою, навчалися у Швей­царії. Тож продукція виходить якісною та смачною.

Скуштувати її приїжджають туристи з різних регіонів України та навіть з-за кор­дону — Канади, США. Господарі не лише подають гостям до столу смаколики, а й демонструють процес автентичного ви­робництва, розкривають тонкощі наро­дження найсмачніших сирів.

Також родина випікає хліб, використо­вуючи борошно грубого помелу із зерна голомші (за рецептами наших предків). Такі буханці - якісні, поживні і значно ко­рисніші для організму, ніж теперішня про­дукція.

Комарницькі постійно перебувають у по­шуку, не зупиняються на досягнутому. В їх­ніх планах — і далі розширювати автентичне виробництво, не дати канути в Лету безцін­ним народним рецептам і традиціям.

Схожі новини