Вирощує мікрозелень та доглядає перепілок
До 24 лютого минулого року Олена Хатмулліна жила на Донбасі. В містечку Костянтинівці, що за 20 км від Бахмута, розвивала власний бізнес. Зокрема, виробляла туалетний папір та побутову хімію, вирощувала мікрогрін, вичавлювала зелений сік із паростків пшениці, займалася сублімованими фруктами
Вона була серед тих людей, хто до останнього не покидав рідну землю. Однак коли на початку літа лінія фронту наблизилася впритул, частину бізнесу довелося релокувати в Тернопільську область. Але виробництво не запускала, бо на місцевому ринку і так достатньо санітарно-гігієнічних засобів.
Проте ініціативна жінка взяла участь у грантовій програмі й отримала перепілок. Таким чином удалося створити на Донеччині ферму. Спочатку пані Олена нічого не знала про вирощування цих мініатюрних птахів. Однак поступово набула досвіду і тепер успішно займається новою справою.
Звісно, воєнного часу не все так просто. Господиня ділиться наболілим: «Зранку зламався інвертор, і сотні перепелиних яєць та щойно вилуплених пташенят опинилися під загрозою. Надворі близько 0°С, опалення відсутнє, часті перебої з подачею електроенергії. Поки згаданий прилад у ремонті, обкладаємо яйця пляшками з гарячою водою, ставимо інкубаційні камери на буржуйки. Таким чином удається стабілізувати ситуацію».
Чи не щодня життя підкидає чергові випробування, і доводиться швидко приймати рішення та вчасно реагувати на позаштатні обставини.
— Тож я постійно в пошуку. Подаю заявки на різні грантові конкурси. Чим більше пишу, тим продуктивнішим стає моє мислення, змінюється погляд на життя. Якщо не можеш змінити ситуацію, треба переглянути ставлення до неї, — ділиться своїм кредо Олена Хатмулліна. І продовжує працювати, не опускаючи рук.
Мікрогріну поки що вистачає лише собі. А передбачене для нього обладнання допомагає переробляти овочі, створювати приправи.
Ентузіастка планує розширювати виробництво і навіть хоче згодом об'єднати всіх, хто працює в цьому напрямі, у кластер. Аналіз сучасного харчового ринку підштовхнув її створювати сублімовану їжу швидкого приготування. Написала бізнес-план та виграла грантовий конкурс. Уже розробила рецептуру, технологічну карту та виготовляє борщ, суп гречаний із м’ясом, локшиною, супи-пюре, овочеві суміші.
Згадана продукція смачна, зручна. Якщо немає світла й газу, то нагріти воду можна і на багатті. У 400 мл окропу вкиньте 45 г сублімованих овочів — і борщ готовий.
Із вересня Олена Хатмулліна живе між Тернопільщиною та Донеччиною. 3−4 тижні - сублімування сировини, 15−20 днів — перепілки. Відстань між ними — 1200 км, яку доводиться долати, перебуваючи 17 годин за кермом.
Чи втомлюється? Звісно, так. Але в розпач не впадає. Нині молода жінка радіє, бо вилупилися нові перепілочки. У планах — розширення ферми. Коли розведе багато птахів, то налагоджуватиме переробку тушок, маринування та копчення перепелиних яєць. Тому Олена постійно цікавиться європейським ринком їжі, стежить за новинками, бо все, що зараз є за кордоном, через кілька років з’явиться в Україні.
Ще один аспект діяльності донеччанки — волонтерство. Вона є членкинею ГО «Схід і Захід єдині», активно допомагає воїнам, котрі на фронті, а також переселенцям із «гарячих» точок. Хоче, аби якомога швидше закінчилася війна і всім удалося повернутися на рідні терени.