Вижити допомагають перепілки
Раніше Ганна Довженко жила у Харкові і працювала бухгалтеркою та кризовою менеджеркою. Але війна змусила покинути рідну домівку. Жінка разом із сім'єю опинилася в місті Пустомитах Львівської області. Тут зайнялася цілком новою для себе справою — вирощуванням перепілок
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/502294/perepilky.jpg)
Невеличка ферма розмістилася неподалік орендованого будинку, де знайшли тимчасовий притулок Довженки. Спочатку пані Ганна завела пернатих особин для власних потреб. Потім почала пригощати продукцією друзів. А невдовзі з’явилися перші клієнти.
Стартувала ентузіастка зі 120 мініатюрних пташок. Зараз їх налічується близько 1 500 штук. Зокрема, є представники порід Техас, Фенікс, Фараон та ще одного невідомого виду з дуже оригінальним оперенням, якому господиня дала назву Мілорд.
«Ми нічого не знали про догляд за птицею, але вчилися за допомогою книжок, відео в Youtube. Власноруч змайстрували клітки, у приміщенні обладнали вентиляцію», — розповідає власниця перепелиної ферми.
Тепер, через півтора року, уже накопичився певний досвід. Переселенка знає, що «дзьобастики» потребують світла, відповідного температурного режиму, вологості, чистоти. І старається дотримуватися цих вимог.
«Сама виготовляю корм, до складу якого входять зерно, шрот, сіль, сода, мікроелементи. Водночас тру на тертці свіжу моркву. Влітку додавала до раціону зелену кропиву та кульбабу. Також я лікую своїх «дівчаток», — зазначає наша співрозмовниця.
Зараз Довженки створюють «ясла» для щойно вилуплених малят. Згодом облаштовуватимуть клітки «підліткам».
Родина переселенців розпочала роботу завдяки власним заощадженням, а через пів року отримала перший грант від посольства США — професійний інкубатор. Зараз виграла другий грант. За одержані кошти має намір придбати спеціальне обладнання, необхідне для реалізації подальших планів. Ганна Довженко мріє про коптильну шафу (де можна готувати м’ясо та яйця), зернодробильну машину.
Зазначимо, що харків'янка надзвичайно відповідально ставиться до роботи. На відміну від багатьох місцевих фермерів, вона уважно переглядає знесені яйця та сортує за розмірами.
Окрім усього іншого, ентузіастка веде у Пустомитівській громаді велику просвітницьку роботу про користь перепелиних яєць, які зміцнюють здоров’я, допомагають за анемії, підвищують рівень гемоглобіну, покращують емоційний стан. Особливо потрібні вони нинішнього тривожного часу, коли люди щоденно піддаються стресам.
До речі, частину своєї продукції (близько 10−15%) господиня безкоштовно віддає вимушено переміщеним особам та багатодітним сім'ям. Намагається допомогти, адже не з чуток знає, що таке біда…