Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Культурна спадщина дає нам силу, і ми повинні її врятувати»

Щоб привернути увагу до пам’ятки архітектури — костелу Усіх Святих, у Національному музеї імені Андрея Шептицького відкрили виставку «Натхненні Пінзелем у Годовиці»

Фото ЛОВА
Фото ЛОВА

Попри те, що 10 лютого рашисти з притаманною їм ненавистю запускали ракети в українські міста і три рази було оголошено повітряну тривогу, виставку «Натхненні Пінзелем у Годовиці» було відкрито. Експозицію, представлену у Музеї імені Андрея Шептицького, сформовано з творів живопису та скульптури авторства 35 відомих українських митців, що були створені впродовж 2021−2022 років на пленерах у рамках проєкту «Під Зорею Пінзеля». Це Анатолій Криволап, Любомир Медвідь, Михайло Демцю, Петро Сипняк, Микола Андрущенко, Віктор Сидоренко, Роман Опалинський, Оксана Андрущенко, Тарас Откович, Василь Бажай, Микола Ступінський, Микола Молчан і інші. Автор ідеї та ініціатор проведення виставки — ГО «Артстудія Івони Лобан», щоб привернути увагу суспільства до унікальної пам’ятки української культурної спадщини, перлини архітектури епохи бароко — костелу Всіх Святих у селі Годовиця на Львівщині, яка перебуває в аварійному стані.

Відкриття виставки. Фото ЛОВА
Відкриття виставки. Фото ЛОВА

Село Годовиця, що за 12 км від Львова, славиться однією з найяскравіших барокових споруд Галичини — храмом Всіх Святих (1758). Пам’ятку спроєктував видатний архітектор епохи пізнього бароко та рококо Бернард Меретин, знаний за своїм головним творінням — собором Святого Юра у Львові, а також за ратушею в Бучачі, що на Тернопільщині, та костелом Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії у Городенці (Івано-Франківська область). Кожну з цих пам’яток зодчий створював спільно зі славетним Іоаном Георгієм Пінзелем. Пінзель також виконав головний «композиційний вузол» годовицького костелу -- вівтар. Фрески, якими було вкрито стіни та стелю, створив відомий живописець Олександр Ролінський. Завдяки тісній співпраці трьох видатних майстрів храм характеризувало дивовижне співзвуччя архітектурних, пластичних та стінописних елементів.

1974 року костел був пошкоджений пожежею. Найбільших руйнацій зазнала покрівля та стеля будівлі, внаслідок чого назавжди втрачено більшість оригінальних фресок Олександра Ролінського. Відтоді пам’ятка залишилася без даху.

Христина Приймак. "Під опікою". Фото автора
Христина Приймак. "Під опікою". Фото автора

— З 2017 року ми популяризуємо ім'я Іоана Георгія Пінзеля завдяки творчості сучасних українських митців, — сказала журналістці «ВЗ» ідейний натхненник і організатор створення виставки Івона Лобан. — Завдяки проєкту «Під зорею Пінзеля» ми привертаємо увагу унікальної перлини — до костелу Усіх Святих у селі Годовиця, що на березі мальовничого озера. Саме у цьому костелі був найвідоміший вівтар Пінзеля, що став окрасою виставки у французькому Луврі у 2012 році. Цей вівтар врятував Борис Возницький. Та попри таку шалену промоцію України у світі, костел, у якому був найвідоміший вівтар, на жаль, на сьогодні без даху.

Михайло Демцю. "У старому замку". Фото автора
Михайло Демцю. "У старому замку". Фото автора

— Часто там буваєте?

— Щоразу, як туди приїжджаю, бачу сліди руйнації. Природа безжальна до пам’яток, що незахищені. Україна сьогодні потерпає від росії, яка нищить нашу самоідентифікацію. Країна-агресор хоче знищити найпатріотичніших людей, нашу націю і нашу свободу. Щоб ми не знали — хто ми, звідки і куди ми прийшли. Щоб ми стали рабами. Вона руйнує наші пам’ятки, які дають нам визнання. Наша культурна спадщина дає нам колосальну силу — це коріння, від якого відштовхуємося. Цей проєкт присвячено збереженню культурної спадщини. Ми повинні врятувати цю пам’ятку — костел Усіх Святих у Годовиці. На Львівщині ще є майже 200 пам’яток, які потребують захисту. Якщо знайдеться алгоритм співпраці держави і збереження, як це є в Європі, ми будемо міцно стояти на ногах. Наші спадкоємці пишатимуться такими видатними людьми, які творили унікальні шедеври. Вірю, що костел Усіх Святих, збудований геніальним архітектором Меретином, і у якому творив геніальний Пінзель, буде врятовано. А твори 35 художників, які сьогодні представлено на цій виставці, поїдуть світом, і ми будемо прославляти і нашу країну, і наші культурні надбання.

Ігор Колісник. "Крізь століття - межа". Фото автора
Ігор Колісник. "Крізь століття - межа". Фото автора
Ігор Кузьмак. "Емоції Годовиці". Фото автора
Ігор Кузьмак. "Емоції Годовиці". Фото автора

Схожі новини