Передплата 2024 «Добра кухня»

То не китайський ліхтарик, а гриб!

Хоча їстівний, але немає ні запаху, ні смаку

А вам цей гриб що нагадує? Фото автора
А вам цей гриб що нагадує? Фото автора

У минулу неділю прогулювався лісом і побачив там не тільки прояви весни (набубнявілі бруньки, квіти ромашок), а й ознаки майбутнього… літа. Про нього мені сигналізував біля калабані ось цей чудернацький, сонячного кольору витвір. Схожий на бутон карпатської квітки-купальниці, на горнятко, на декоративний світильник або на паперовий китайський ліхтарик, які у Піднебесній запускають на свята.

Не повірите, але перед вами гриб, до того ж — їстівний. Назва його, підказала Вікіпедія, така ж екзотична, як і форма: пециця пухирчаста. Фахівці кажуть, що росте цей екземпляр від травня до жовтня, здебільшого на правобережному Поліссі, на Прикарпатті. Надибати його можна і в лісах, і в садах — зазвичай на вологих ґрунтах. Мені він трапився на вирізаній від дерев площі, суглинках, колишніх селянських паях, на яких після 20-річного простою планують знову вирощувати урожай.

Мабуть, ніхто з нас, розпещений торік щедрим урожаєм боровиків, не наважиться покласти у кошик ось цю симпатичну незрозумілість. Однак науковці відносять її до четвертої категорії їстівних грибів. Стверджують: якщо ось пецицю відварити хвилин 15-ть й підсмажити на сметані із цибулькою, то її можна споживати. Хоча при цьому додають: особливої харчової цінності такі гриби не мають, ваша підлива-мачанка з них не матиме ні запаху, ні смаку. Отакої!

Залишається лише поаплодувати вигадливості нашої матінки-природи, яка вміє ошелешити навіть посеред зими.

Схожі новини