Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Найчастіше люди просять їжу»

Журналістка «ВЗ» побувала у Волонтерському центрі, де допомогу отримують переселенці

До Волонтерського центру, що на Левандівці, приїхали переселенці з різних районів Львова. Фото автора
До Волонтерського центру, що на Левандівці, приїхали переселенці з різних районів Львова. Фото автора

В одному з пунктів допомоги переселенцям, що у мікрорайоні Левандівка, побачила «хмару» людей. Усі виходили з величезними коробками. Всередині: чай, кава, ковбаса, сир, крупи та багато інших продуктів. Вирішила розпитати волонтерів, у чому є найбільша потреба у людей у час війни?

На вулиці жінка з Херсонської області розповідає:

— Нам дали все, що треба! З продуктами допомогли меценати. Наш район на Херсонщині уже звільнили від окупантів, але там постійні обстріли. Повертатися наразі не плануємо. Садочок, школа — все зруйновано. Отримуємо як переселенці соцдопомогу — 2 тисячі грн на дорослого, 3 тисячі грн — на дитину.

Заходжу всередину. Там як у вулику… Волонтери тільки встигають виносити коробки з допомогою.

Засновниця Благодійного Фонду «Анни-Марії» Христина Гупало каже:

— Ми з чоловіком Юрієм заснували цей Фонд шість років тому у пам’ять про нашу донечку. Вона померла фактично після народження. Це був період, коли мене взагалі нічого не цікавило у житті… Аж раптом в один день виникло бажання не те, що допомагати, а координувати людей. Часто можна було прочитати у соцмережах, що хтось хоче віддати речі, а комусь вони вкрай потрібні. Ми вирішили з чоловіком долучитися, по суті, об'єднати цих людей. Не думали, що будемо допомагати людям з різних регіонів України у час війни…

— А можна взяти Євангеліє? — запитує жіночка, отримавши свою допомогу.

— Можна, і треба! — відповідають волонтери.

— Людей, які потребують допомоги, є у рази більше, ніж самої допомоги, — продовжує розмову пані Христина. — Я о 10 вечора написала у соцмережах пост, бачите, скільки людей прийшло?! Багато переселенців з інших районів Львова запитували: чи можна їм також приїхати? Ми дозволили, але не можемо допомогти усім… Якщо на початку війни була така можливість, то тепер переважно надаємо допомогу переселенцям з Залізничного району. Не відмовляємо хіба що особам з інвалідністю, сім'ям, де є загиблий Герой (ці люди приїжджають з різних районів Львова).

Приходять по допомогу, звичайно, і місцеві. Щодня ми видаємо по 150 гарячих обідів! Люди можуть отримати, наприклад, одяг, взуття, дитячі речі - ліжечка, візочки, іграшки тощо. Ці речі до нас приносять львів'яни, а ми їх віддаємо тим, хто цього потребує. Цього разу нам з продуктами допомогла «Українська федерація банків продовольства». За що ми їм дуже вдячні!

— Що люди просять найчастіше? — запитую.

— Найчастіше — їжу! Одяг, взуття не усім потрібне. А їжу хочуть завжди і багато! Буває просять спеціалізовані ліжка, інвалідні візки.

— Були випадки, що мешканці сусідніх будинків, наприклад, приносять до вас голубці чи вареники для потребуючих. Наготували багато, вирішили з кимось поділитися…

— Звичайно! Коли почалася повномасштабна війна, 24 лютого, під нашими дверима стояло море людей, які хотіли допомогти! Їх було стільки, як зараз наших підопічних… Коли не було світла, дівчата з сусідніх будинків приносили волонтерам гарячий чай. Хлопцям на фронт передавали пампухи, голубці, вареники…

Христина Гупало каже, найчастіше люди потребують їжі
Христина Гупало каже, найчастіше люди потребують їжі

Більшість волонтерів, яких ви зараз бачите, це небайдужі львів'яни, які не можуть залишатися осторонь. Долучаються і переселенці. Є люди, які 10 місяців волонтерять день в день!

Познайомилася я у Центрі допомоги з пані Анастасією з Мелітополя. Жінка розповідає, що її чоловік — військовослужбовець.

Анастасія з Мелітополя.
Анастасія з Мелітополя.

— Півроку ми жили в окупації, — каже переселенка. — Коли чеченці прийшли у хату з автоматами, перелякали дитину, вирішили виїжджати. Це була остання крапля… Щоб виїхати з Мелітополя до Запоріжжя, треба було заплатити від 500 до 1000 доларів. У мирний час цю відстань (120 км) можна було проїхати за дві години. Ми з дитиною добиралися чотири доби!

У Львові я знайшла роботу, — каже пані Анастасія. — Я за фахом фінансист, працюю у Кредитній спілці. Але грошей на оренду житла бракує (за двокімнатну квартиру треба заплатити 12 тисяч грн на місяць), тож я ще прибираю три квартири.

Отримала у волонтерському Центрі допомогу і багатодітна мама Аліна. Жінка приїхала зі Слов’янська. Дітям — 13, 11 і 4 років. Розповідає, що змінила у Львові адресу проживання, тож довелося переоформлювати усі документи. Соціальної допомоги не отримує з грудня.

— У Сихівській райадміністрації не сказали, коли можна буде отримати ці кошти, — каже Аліна. — У соцмережах багато переселенців пишуть, що виплати затримують… Сподіваюся, що найближчим часом нам їх видадуть, бо не матиму грошей заплатити за квартиру. Хоча ми з мамою разом переоформлювали документи, вона соцдопомогу вже отримала. Тому ці продукти нас з дітьми дуже виручать. Щиро дякуємо за допомогу!

— Такі масові акції з продуктовими наборами у Фонді бувають не часто, — каже наостанок Христина Гупало. — За два дні ми роздали 300 пакунків! Та ми працюємо, і робимо все, аби такі акції були можливими і надалі. За новинами можна стежити у соцмережах Фонду. А от по одяг, взуття, дитячі речі (іграшки, візочки, ліжечка та інше) можна звертатися весь час.

Схожі новини