Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кролик обожнює спокій і рівновагу

Можливо, головна тварина прийдешнього року принесе нам мир?

Бельгійський бородань — найулюбленіша порода Андрія Івахіва. Фото автора
Бельгійський бородань — найулюбленіша порода Андрія Івахіва. Фото автора

Напередодні Нового року, який, за Східним календарем, буде Роком Чорного Кролика, журналістка «ВЗ» вирушила на кролячу ферму, — аби познайомитися з звичками цієї вухатої тваринки.

Як з’ясувалося, на фермах Львівщини не так багато особин саме чорного кольору. Великі кролеферми надають перевагу білим кролям, бо саме такі - м’ясної породи. А от на невеликих фермах є кролі різних кольорів, зокрема й чорного, тобто такі, під «покровительством» яких пройде прийдешній 2023 рік. Щоправда, у свої права Чорний Кролик вступить 22 січня 2023 року та «головуватиме» до 9 лютого 2024-го.

Чорних вуханів я побачила на фермі в Андрія Івахіва зі села Липівців колись Перемишлянського, а нині Львівського району Львівщини. Господар показав нам кроля породи бельгійський бородань. Пан Андрій каже, представників цієї породи чомусь розводять небагато, хоча для нього особисто це одна з найулюбленіших порід вуханів. Ґазда розповідає, що бельгійські бородані мають пишне й м’яке хутро, а також менш вибагливі щодо утримання, більш стійкі до хвороб.

Загалом кролів Андрій Івахів тримає змалку. Йому ще не було і десяти років, як дідусь приніс від свого товариша трійко вуханів, бо бачив, що онук любить тварин. Відтоді в Андрія завжди було два-три, а то й десять кролів.

Близько десяти років тому чоловік вирішив професійно зайнятися вирощуванням кролів. Для цього придбав у тодішнього власника закинуте приміщення колишньої колгоспної комори. Обладнав його під ферму на 600 вуханів. Відтоді тримав кролів найрізноманітніших порід. Спеціально їздив на виставки у кількох областях, аби придбати для своєї ферми найкращих представників різних порід.

Хоч за фахом Андрій Івахів не ветеринар, від нього можна чимало дізнатися про те, як доглядати цих тварин, про їхні смаки та поведінку.

Андрій веде показати свою ферму. Кожен кролик має власну хатку. Деякі клітки змайстрував сам, деякі придбав. Вони мають дерев’яну основу, а збоку і спереду — залізні. До кожної клітки є поїлка та годівниця.

Господар самотужки розробив раціон для своїх вухастиків, основу якого складають сіно й зерносуміш. Серед улюблених злаків у кролів — пшениця, ячмінь, овес, кукурудза. Андрій власноруч, за допомогою гранулятора, виготовляє гранульований корм для своїх улюбленців. До складу гранул входять кісткове і рибне борошно, макуха, кормові дріжджі, кальцій, сіль. Окрім того, господар може почастувати вуханів також морквою і вареною картоплею. Основним кормом для кролів, починаючи від літа, є зелена трава — чи то свіжоскошена, чи прив’яла. Бо, як переконався господар, ніщо не може дати більше вітамінів, аніж вона.

Дізнавалася у господаря, чи добрими мамами є самки-кролиці. Каже, у кролів — як у людей, буває по-різному. Хоча у нього живуть здебільшого турботливі, хороші самиці. Кролиця, як тільки народжує малят, одразу робить для них гніздо з пуху. Оберігає своїх діток, не любить, коли до них хтось часто заглядає. Тоді може навіть стати агресивною і напасти. Загалом самки народжують відразу до десяти кроленят. Хоч тут усе залежить від самиці - одна може народити десять, а інша — три.

Можна сказати, що кролик — істота, яка любить родину. Для нього особливе значення має друга половинка і поповнення.

Кролик — тварина розумна, скромна, доброзичлива. Цей вухань обожнює спокій, рівновагу і не здатен завдати серйозної шкоди. Окрім того, це істота м’яка та спокійна, лагідна та ніжна, а найголовніше — мирна. Тож дай Боже, щоб прийдешній рік приніс Україні мир і спокій!

Схожі новини