Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відроджує традиції медоваріння

Дрогобичанин Роман Войтків уже понад 36 років активно займається бджіль­ництвом. Воно стало справою всього життя

Роман Войтків виготовляє напої за старовинними рецептами. Фото Людмили СТРАЖНИК та з архіву Романа Войтківа.
Роман Войтків виготовляє напої за старовинними рецептами. Фото Людмили СТРАЖНИК та з архіву Романа Войтківа.

Пасіка чоловіка розташована в уро­чищі зі символічною назвою Бджілка, що неподалік міста. Сюди він поспі­шає щовихідних, аби набратися у крилатих трудівниць сил і наснаги.

Ідею виготовлення медових напоїв пан Роман виношував давно. Його завжди ди­вувало, чому делегації Молдови або інших держав мають чим представити свою краї­ну, а ми ні? Так створив національний бренд, з яким презентують Україну за кордоном. У 2017 році разом із членами Гільдії медова­рів України отримав ліцензію і запустив мі­нізавод, що виробляє медові напої.

В їх основі - віковічні традиції нашого на­роду. Так «Медівка» — суто зброджений про­дукт, що по праву належить до найстаріших. А «Медак» — бальзам на основі меду, плодів та настоянок трав. Згадані напої - без ГМО, консервантів, непастеризовані, аналогів яким годі знайти у світі.

За словами господаря, вони здавна ста­новили окрему елітну групу п’янкого питва, споживання котрого не шкодило, а, навпа­ки, сприяло оздоровленню людей.

Відомо, що мед на 100% засвоюється організмом. Це універсальний лікарський засіб, допомагає за багатьох недуг (скажі­мо, застуди), сповільнює процеси старіння.

«Наша місія — відродження та розвиток національного бренду України, яка з давніх-давен славилася унікальними медовими хмільними напоями», — наголошує Роман Войтків.

Нещодавно він став учасником 47-го сві­тового конгресу «Апімондія», що відбувався у турецькому Стамбулі. Тут представники нашої держави вибороли сім медалей (дві золоті, дві срібні і три бронзові). Зокрема, герой нашої розповіді отримав «золото» за медак-апіфітобальзам «Кавовий», а медо­вари гільдії - за лікер «П'янка вишня» і брон­зу (медівка «Медова ягода»).

Зауважимо, у рідному місті Роман Теофі­лович відкрив дегустаційний зал «Медова Хата», де приймає туристів, школярів, сту­дентів, усіх охочих дізнатися більше про іс­торію бджільництва. Тут гості куштують різні медові смаколики, напої.

Водночас у дегустаційному залі можна ознайомитися з таємницями вулика, отри­мати інформацію про весь спектр оздоров­чої продукції пасічництва. Окремі відвідувачі вперше смакують справжнім питним медом.

Окрім лекцій і дегустації, кожен охочий має змогу оглянути експонати музею ме­доваріння, а також ваг, де представлені ба­гато зважувальних пристроїв різних епох. Тут же зібрано зразки вуликів з усього сві­ту: скельні, до яких добиралися за допо­могою жердин; лісові дуплянки. Є й сучасні плетені вулики-сапетки, котрі на зиму за­носять у стебник-зимівник. Чільне місце посідає розбірний рамковий вулик Проко­повича, в якому беруть мед і віск без шкоди для бджіл. А ще побачите бочки, медогон­ки, старовинне лабораторне обладнання тощо.

Оскільки бджолина продукція не лише смачна, а й корисна (часто цілюща), то ен­тузіаст заснував центр нетрадиційної меди­цини «Консиліум», де хворі проходять огляд та отримують вичерпну інформацію кваліфі­кованих апітерапевтів про лікування бджо­линою продукцією. Перебування у вулику-лежаку дасть змогу не тільки відпочити, а й відновити сили, позбутися негативної енер­гетики, очистити своє біополе.

Нині Роман Войтків примножує славу рідного Дрогобича не лише як міста соле­варіння і Дрогобицької ковбаси, а й мріє перетворити його у столицю українського медоваріння. У цій справі йому активно до­помагають родина, сини.

Схожі новини