Передплата 2024 «Добра кухня»

Дайте птахам взимку сала, круп — але не хліба

І в жодному разі не годуйте солоною їжею

Не солене сало – дуже енергетична їжа для синичок
Не солене сало – дуже енергетична їжа для синичок

Зима завжди стає серйозним випробуванням як для людей, так і для фауни. Особливо сутужно птахам, яким за великого снігу і тріскучих морозів знайти корм не просто. Допомогти їм маємо ми з вами.

Пернатим, які живуть у лі­сах, біля полів, давати собі раду дещо простіше: вони знайдуть для себе висо­кокалорійне насіння бур’янів, примерзлі ягоди-вітаміни гло­ду, шипшини, горобини, калини. У місті цієї поживи обмаль. Ви­жити у мегаполісах птахам буде легше, якщо відчують опіку лю­дей.

Пляшка з-під води може слугувати птахам прекрасною годівничкою.
Пляшка з-під води може слугувати птахам прекрасною годівничкою.

— Найпростіший корм для на­ших крилатих друзів — сире со­няшникове насіння, — розпові­дає кореспондентові «Високого Замку» професор кафедри зо­ології Львівського національ­ного університету Андрій Бо­котей. — Його їдять майже всі птахи. Для синичок прекрасна їжа — підвішений шматочок сві­жого сала. Птахам категорично не можна давати солону, копче­ну їжу, бо вона висушує-висна­жує їхній організм, вражає пе­чінку, через що вони можуть загинути. Зерноїдним птахам можна давати різні види круп (крім пшона), пластівці.

Наші крилаті друзі подяку­ють вам, якщо пригостите їх квасолею, сочевицею, вівсян­кою, льоном, горохом. Люблять птахи соковиту їжу. До смаку їм буде порізаний на кубики гар­буз, потерта морква. Яблука вони розклюють самі.

Орнітологи кажуть, що не варто давати птахам хліба, адже він від вологи збільшу­ється в об'ємі, спричиняє бро­діння, а це може призвести до закупорювання органів трав­лення птахів. І як наслідок — до фатального кінця. Свої небез­пеки у пшона. Воно позбавле­не природної оболонки, через це на ньому нагромаджуються окислені жири, шкідливі хіміч­ні речовини, які погублять пер­натих.

Якщо вже хтось узявся під­годовувати птахів, то робити це треба постійно, впродовж всієї зими. Пернаті запам’ятовують місце годівничок і прилітають туди. Вони довіряють нам з вами, і коли раптом у годівницях не виявиться корму, змушені бу­дуть шукати його деінде, витра­чати для пошуку більше сил.

А ще фахівці радять: підго­довувати птахів потрібно не завжди, а тільки за особливо складних погодних умов — коли після крижаного дощу і моро­зу дерева вкриваються льодом, коли за вікном сильна студінь. За плюсової температури вони знайдуть собі поживу самі.

Схожі новини