Передплата 2024 ВЗ

Терпка ягода — солодке вино

Найкраще терен збирати підмороженим

Урожай терну цього року видався багатим. Фото автора
Урожай терну цього року видався багатим. Фото автора

Саме у ці, з першими приморозками осінні дні, час збирати оспіваний у піснях терен. Із його терпкої ягоди, яку ще називають дикою сливою, виходить смачне вино. Не гірше від того, що роблять з інших ягід, зокрема з винограду, вишні. Схоже на кагор, це вино додасть настрою за святковим столом. І якщо його вживати у помірній кількості, допоможе тим, хто має проблеми із травленням, функціонуванням нирок, у кого ослаблений імунітет, хто потерпає від простуди…

Багато колючих кущів терну росте обабіч наших доріг — трапляються непролазні хащі. Але там цю ягоду зривати не варто, бо увібрала у себе багато шкідливих викидів від автотранспорту. То яке з них може бути вино — суцільна «хімія». За доброю сировиною треба йти у віддалені гористі місцевості, де вплив цивілізації мінімальний.

Обривають плоди терну, коли вони під дією низьких температур трохи зм’якнуть. Тоді у них стає менше терпкості, ягоди набувають солодшого смаку, вони краще віддаватимуть сік. Рецептів приготування тернового трунку чимало — Інтернет ними переповнений. Основне правило — не мити зібрані ягоди, бо втратять фермент, який допомагає бродінню.

Крім вина, наливок, майстри кулінарії навчилися готувати з терену соуси, мармелад, желе.

Схожі новини