Передплата 2024 «Добрий господар»

Виноградарство стало справою життя

Львів'янин Богдан Павлій за освітою — радіоінженер, обслуговував великі обчис­лювальні машини, згодом займався бізнесом. У 2000 році він кардинально змі­нив свої життєві пріоритети, захопившись виноградарством

Богдан Павлій щосезону збирає ваговиті грона. Фото із архіву Богдана Павлія.
Богдан Павлій щосезону збирає ваговиті грона. Фото із архіву Богдана Павлія.

Починав із кількох кущів, але вже тоді зрозумів, що саме це — його справжнє покликання.

Пан Богдан розпові­дає: «Я з дитинства дуже любив сад. Після складної операції ле­жав у лікарні і читав журнал „Огородник“, де натрапив на статті киянина Петра Ма­зура про виноградарство. До того вже мав певний досвід плекання сонячної лози й навіть виготовляв вино. Тому вирішив зайня­тися справою серйозно».

На Львівщині у нього була дачна ділянка, де почав ви­рощувати виноград. Зна­йомився з передовим до­свідом у сфері виноробства, багато читав спеціалізова­ної літератури. Закономірно прийшла думка: а чому б і самому не спробувати? Тож узявся збирати колекцію відповідних сортів. Згодом робив вина в трилітрових банках, використовуючи ягоди з одного-двох кущів. Було складно знайти потріб­ну інформацію, адже сорти переважно нові. Селекція розвивалася в напрямі ви­ведення складних міжвидо­вих гібридів, які більш адап­товані до північного клімату.

У долині Дністра добре росте виноград.
У долині Дністра добре росте виноград.

Другий виноградник з’явився у чоловіка спон­танно. Його дружина родом із Хмельниччини, й одного разу друзі запросили сім'ю на Дністер — у Кам’янець-Подільський район, побли­зу колишнього села Бакоти (Бакотська затока утвори­лася 40 років тому під час затоплення Дністровським водосховищем долини, де розташовувалася низка на­селених пунктів, у тому чис­лі і с. Бакота).

Ентузіаст пригадує: «Міс­цевість нам надзвичайно сподобалася. Там придбали стареньку хатинку. Першо­го року посадили виноград. Результат не розчарував.

Я зупинив вибір на кла­сичних європейських сор­тах — Шардоне, Совіньйон тощо. Якщо на Львівщині їх вирощувати складно, то Бакота — ідеальне місце. Тут висадив новітні німецькі гібриди і класичні сорти, по­чав будувати виноробню".

Ґрунти у цьому селі ба­гаті кремнієм та вапняком, що дозволяє виробляти уні­кальні для регіону вина. «Ми розташовані на одній пара­лелі з Бургундією. На Бакоті є виноградник із сортів для червоного вина (каберне, мерло) та з італійських (неб­біола, санджовезе)», — каже господар.

Він розкрив кілька ви­робничих секретів. Зокре­ма, стверджує: «Чим густіші насадження, тим швидше стають промисловими, адже коріння кущів не може розростатися в ширину. Тому воно йде вглиб, завдя­ки чому ягоди набувають хорошого смаку».

Рекомендована схема посадки — 1,8×0,8 м (5600 саджанців на гектар). Для догляду пан Богдан вико­ристовує якісні та перевірені препарати. Головне — дотри­муватися певної технології і за місяць до збору припини­ти їх застосування.

А ще ґазда радить не зловживати хімією. Адже вона спричиняє проблеми з дріжджами. Забруднені пестицидами плоди можуть не забродити.

Схожі новини