Виноградний сезон
Ягоди сповільнюють старіння, покращують роботу серця
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/498624/vynohrad.jpg)
Виноград — одна з найдавніших рослин. Перші згадки про виноградники з’явилися в античні часи у Стародавньому Єгипті та на Близькому Сході. З ароматних ягід виготовляли цілющі екстракти, а Гіппократ першим описав користь і цілющі властивості винограду. Однак розквіт виноградарства настав у Стародавній Греції, де ягоду вирощували для виробництва вина.
Виноград — незамінне джерело корисних речовин: у його складі цінні антиоксиданти, які допомагають боротися з вільними радикалами, сповільнюють окисний процес, запобігають утворенню ракових клітин і покращують роботу серцево-судинної системи.
Користь винограду для жіночого здоров’я важко переоцінити: антиоксиданти сповільнюють процес старіння організму і допомагають зберегти пружність шкіри й красу волосся, а також запобігають розвитку пухлин молочної залози і яєчників. Крім того, виноград покращує сон, благотворно впливає на зір і травлення.
Для сильної половини людства виноград не менш корисний — завдяки вмісту бору він сприяє зміцненню чоловічого здоров’я і благотворно впливає на сечостатеву систему.
У білих і червоних ягодах є речовина ресвератрол, яка робить свій внесок у збереження здоров’я судин і підтримання когнітивних функцій організму. Його вивчають як один із головних компонентів боротьби з хворобою Альцгеймера. Виноград не обділений антоціаном — ще одним природним антиокислювачем, що протидіє старінню клітин мозку. Варто згадати і вітаміни К, А, C і В6, які мають позитивний вплив на імунітет і нервову систему.
Фахівці не забороняють часто їсти виноград, але й зловживати ягодами не варто. Оптимальна порція — 130−150 г на день. Дієтологи радять обережно вживати виноград людям із виразкою та розладами травлення. У ньому також чимало цукру, тому інколи протипоказаний у випадку діабету. На розсуд лікаря обмеження можуть бути у випадках гіпертонії, цирозу печінки, коліту та вагітності.
З винограду виходить чудовий фруктовий лід, якщо розкласти ягоди без кісточок у формочки, залити водою і заморозити. Кубики льоду з виноградинами всередині прикрасять келих води чи лимонаду.
Ягоди столових сортів — великі й ароматні - стануть не лише окрасою столу, а й ідеальним сусідом для сирів, птиці, м’яса та інших ягід. З винограду роблять варення, соки, оцет, екстракт, а з його кісточок — олію. Також свіжий виноград додають у десерти.
Кекс із виноградом
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/10/%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81.jpg)
350−400 г винограду без кісточок, 250 г борошна, 130 г манки, 150 г коричневого цукру, 2 ст. ложки ванільного цукру, 150 г кислого молока або кефіру, 200 г вершкового масла, 3 яйця, 2 ч. ложки натертої цедри лайма, 0,5 ч. ложки розпушувача, 0,5 ч. ложки соди, дрібка солі, масло і борошно — для форми.
Розігріти духовку до 160°С. Змастити прямокутну глибоку форму для кексу маслом. Зняти виноград із гілочок, обсмажити у 2 ст. ложках вершкового масла з 1 ст. ложкою ванільного цукру на сильному вогні, 2 хв. Остудити.
Розм’якшити решту масла до кімнатної температури, збити міксером із коричневим і рештою ванільного цукру до пишності, додаючи по одному яйця.
Змішати кисле молоко з цедрою лайма. Борошно просіяти із розпушувачем, содою і сіллю, додати манку, перемішати. Додаючи поперемінно частинами борошно і кисле молоко, замісити тісто.
Викласти тісто в підготовлену форму, посипати виноградом і занурити його. Випікати в центрі духовки 50−60 хв. Готовий кекс залишити у формі на решітці на 15 хв. Потім вийняти й остудити.
Манку можна замінити дрібною кукурудзяною крупою. Або сиром — тоді вийде сирне тісто. Виноград для начинки можна вибрати будь-якого кольору. Замість винограду можна додати інші ягоди — вишню, журавлину, смородину, чорниці - свіжі або в’ялені.
Виноград як оливки
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/10/%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%20%D1%8F%D0%BA%20%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B8.jpg)
На 2 банки 0,5 мл: 600 г винограду (довгастої форми), 2 ч. ложки гірчиці у зернах, 4 горошини духмяного перцю, 4 дрібки чорного перцю, 1 ч. ложка цукру, 1 ст. ложка з верхом солі, 4 ст. ложки яблучного оцту, 300 мл води.
Зчистити ягоди винограду з грон у глибоку миску і залити теплою водою, ретельно промити, змиваючи з ягід живі дріжджі. Можна проколоти голкою кожну ягідку, щоб вона не луснула під час заливання окропом.
Промиті банки заповнити виноградом. Залити його окропом, підставляючи під дно банки ніж, щоб вона не луснула від перепаду температур. Накрити бляшаними кришками і пропарити 10 хв.
Змішати в каструлі сіль, мелений чорний перець, перець горошком, зерна гірчиці та цукор. Влити воду і довести до кипіння.
Злити гарячу воду з банок із виноградом. Зняти каструлю з розсолом із плити, влити в яблучний оцет і перемішати. Залити його у банки з пропареними ягодами по вінця.
Відразу ж закрити банки гарячими кришками, перевірити герметичність.
Залишити для охолодження на добу, згодом перенести на зберігання.
Такий виноград ідеально поєднується з різними сортами сиру, білим вином, в’яленим м’ясом, прошуто, хамоном, волоськими горіхами та фундуком. З ним можна робити різні канапе, бутерброди. Зберігати заготовку 8−9 місяців за невисокої температури.