Передплата 2024 ВЗ

Виноградний сезон

Ягоди сповільнюють старіння, покращують роботу серця

Виноград
Виноград

Виноград — одна з найдавніших рослин. Перші згадки про виноградники з’явилися в античні часи у Стародавньому Єгипті та на Близькому Сході. З ароматних ягід виготовляли цілющі екстракти, а Гіппократ першим описав користь і цілющі властивості винограду. Однак розквіт виноградарства настав у Стародавній Греції, де ягоду вирощували для виробництва вина.

Виноград — незамінне джерело корисних речо­вин: у його складі цінні ан­тиоксиданти, які допомагають боротися з вільними радикала­ми, сповільнюють окисний про­цес, запобігають утворенню ракових клітин і покращують ро­боту серцево-судинної систе­ми.

Користь винограду для жіно­чого здоров’я важко переоціни­ти: антиоксиданти сповільню­ють процес старіння організму і допомагають зберегти пруж­ність шкіри й красу волосся, а також запобігають розвитку пух­лин молочної залози і яєчників. Крім того, виноград покращує сон, благотворно впливає на зір і травлення.

Для сильної половини люд­ства виноград не менш корис­ний — завдяки вмісту бору він сприяє зміцненню чоловічого здоров’я і благотворно впливає на сечостатеву систему.

У білих і червоних ягодах є речовина ресвератрол, яка ро­бить свій внесок у збереження здоров’я судин і підтримання когнітивних функцій організму. Його вивчають як один із головних компонентів боротьби з хво­робою Альцгеймера. Виноград не обділений антоціаном — ще одним природним антиокис­лювачем, що протидіє старін­ню клітин мозку. Варто згадати і вітаміни К, А, C і В6, які мають позитивний вплив на імунітет і нервову систему.

Фахівці не забороняють час­то їсти виноград, але й зловжи­вати ягодами не варто. Опти­мальна порція — 130−150 г на день. Дієтологи радять обереж­но вживати виноград людям із виразкою та розладами трав­лення. У ньому також чимало цукру, тому інколи протипоказа­ний у випадку діабету. На розсуд лікаря обмеження можуть бути у випадках гіпертонії, цирозу пе­чінки, коліту та вагітності.

З винограду виходить чудо­вий фруктовий лід, якщо роз­класти ягоди без кісточок у формочки, залити водою і замо­розити. Кубики льоду з виногра­динами всередині прикрасять келих води чи лимонаду.

Ягоди столових сортів — ве­ликі й ароматні - стануть не лише окрасою столу, а й ідеальним сусідом для сирів, птиці, м’яса та інших ягід. З виногра­ду роблять варення, соки, оцет, екстракт, а з його кісточок — олію. Також свіжий виноград до­дають у десерти.

Кекс із виноградом

350−400 г винограду без кісточок, 250 г борошна, 130 г манки, 150 г коричне­вого цукру, 2 ст. ложки ва­нільного цукру, 150 г кисло­го молока або кефіру, 200 г вершкового масла, 3 яйця, 2 ч. ложки натертої цедри лай­ма, 0,5 ч. ложки розпушувача, 0,5 ч. ложки соди, дрібка солі, масло і борошно — для форми.

Розігріти духовку до 160°С. Змастити прямокутну глибоку форму для кексу маслом. Зня­ти виноград із гілочок, обсма­жити у 2 ст. ложках вершкового масла з 1 ст. ложкою ванільно­го цукру на сильному вогні, 2 хв. Остудити.

Розм’якшити решту масла до кімнатної температури, збити міксером із коричневим і рештою ванільного цукру до пиш­ності, додаючи по одному яйця.

Змішати кисле молоко з цедрою лайма. Борошно просіяти із розпушувачем, содою і сіллю, додати манку, перемішати. До­даючи поперемінно частинами борошно і кисле молоко, замі­сити тісто.

Викласти тісто в підготовле­ну форму, посипати виногра­дом і занурити його. Випікати в центрі духовки 50−60 хв. Гото­вий кекс залишити у формі на решітці на 15 хв. Потім вийняти й остудити.

Манку можна замінити дріб­ною кукурудзяною крупою. Або сиром — тоді вийде сирне тіс­то. Виноград для начинки мож­на вибрати будь-якого кольору. Замість винограду можна дода­ти інші ягоди — вишню, журав­лину, смородину, чорниці - сві­жі або в’ялені.

Виноград як оливки

На 2 банки 0,5 мл: 600 г ви­нограду (довгастої форми), 2 ч. ложки гірчиці у зернах, 4 горошини духмяного пер­цю, 4 дрібки чорного перцю, 1 ч. ложка цукру, 1 ст. лож­ка з верхом солі, 4 ст. ложки яблучного оцту, 300 мл води.

Зчистити ягоди винограду з грон у глибоку миску і залити теплою водою, ретельно про­мити, змиваючи з ягід живі дріж­джі. Можна проколоти голкою кожну ягідку, щоб вона не лус­нула під час заливання окропом.

Промиті банки заповнити ви­ноградом. Залити його окро­пом, підставляючи під дно бан­ки ніж, щоб вона не луснула від перепаду температур. Накрити бляшаними кришками і пропа­рити 10 хв.

Змішати в каструлі сіль, ме­лений чорний перець, перець горошком, зерна гірчиці та цу­кор. Влити воду і довести до ки­піння.

Злити гарячу воду з банок із виноградом. Зняти кастру­лю з розсолом із плити, влити в яблучний оцет і перемішати. За­лити його у банки з пропарени­ми ягодами по вінця.

Відразу ж закрити банки га­рячими кришками, перевірити герметичність.

Залишити для охолодження на добу, згодом перенести на зберігання.

Такий виноград ідеально по­єднується з різними сортами сиру, білим вином, в’яленим м’ясом, прошуто, хамоном, во­лоськими горіхами та фунду­ком. З ним можна робити різні канапе, бутерброди. Зберігати заготовку 8−9 місяців за невисо­кої температури.

Схожі новини