Виростають ваговиті грона
Уже понад 10 років брати Іван та Михайло Косачі займаються виноградарством. Вони вирощують понад 60 сортів сонячної лози (в основному — української селекції)
Розпочинали зі ста кущів на приватному обійсті у селі Звенигороді поблизу Львова. Згодом зародилася ідея створити сімейне фермерське господарство «Гроно Галичини». Тож у селі Боянець колись Жовківського, а нині Червоноградського району посадили 3 га ягідників. На кожному з них налічується по 2000 кущів. Ширина міжрядь — 3 м, а інтервал між рослинами — 2 м.
Ґазди віддають перевагу столовим різновидам. Підбирають ті, що добре почуваються у кліматичних умовах Західної України. Це, зокрема, Преображення, Аркадія. Доволі перспективним вважається Байконур.
Плодоношення стартує тільки з третього року після посадки. Надалі віддача зростає. Тепер Косачі з одного куща збирають мінімум 10 кілограмів соковитої продукції. А гектар дарує понад 20 тонн ваговитих грон.
«Великий вплив на цю культуру мають погодні умови. Нинішнього сезону вони були не з кращих (весняні приморозки, літні дощі). Тому дозрівання відбувається пізніше», — зазначає Іван Косач.
Спочатку члени родини вирощували ягоди для споживання, тепер ще й зайнялися переробкою: виготовляють смачні соки, які багаті на різноманітні вітаміни та мікроелементи.
Ентузіасти переконані, що виноград — доволі вигідний. За правильного догляду кущі можуть урожаїти 150 років. Тому в подальших планах ентузіастів — розширити площі насаджень до 10 гектарів.