І на сніданок — яєчня з… трюфелем
Переселенець з Харкова знайшов рідкісний делікатес у карпатському лісі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/473993/trufel.jpg)
Про ці гриби ходять легенди, за них платять космічні гроші, перевозять за кордон контрабандою, подають у найпрестижніших ресторанах світу. А вони, виявляється, ростуть у нас під носом. Тобто під землею. Не полінуєшся, пошукаєш — станеш володарем справжнього скарбу.
Таким щасливцем може вважати себе харківський декоратор Руслан Шаров. Війна закинула його у галицьке місто Самбір. Тут він не тільки зустрівся із гостинними людьми, а й отримав відраду від свого хобі, якому присвячує свій вільний час упродовж 35 років, — збирання грибів. Каже, такого їх різноманіття, як у тутешніх лісах, на Слобожанщині немає. Особливо здивувало нашого гостя засилля червоноголовців-підосичників…
Кілька днів тому поблизу села Блажова харків'янин натрапив на рідкісний гриб — трюфель вагою 150 грамів. Ось як Руслан пригадував кореспондентові «Високого Замку» це побачення:
— У лісі я чекав свого товариша, який у джерельній воді мив руки. А заодно розглядався довкола. На кручі біля гірського потічка росла модрина. Вода розмила її коріння. Дивлюся, а з-під нього випав якийсь камінець. Придивився ближче — трюфель!
Фотографію свого трофею Руслан виклав у соцмережі. Дехто не повірив в його удачу і припустив, що йдеться про псевдогриб — трюфель свинячий, споживання якого може негативно вплинути на самопочуття. Однак власник цієї знахідки заперечив таке припущення.
— Мій місцевий товариш також підтвердив, що це був справжній трюфель, — каже Руслан. — Сказав, що ним його одного разу пригощали, коли був у гостях. У нас на Харківщині ростуть схожі на трюфелі різопогони. Але вони мають свої відмінності: плоску форму, чорний або фіолетовий м’якуш з неприємним запахом. Дитина може цей різопогон розламати пальцем. А у трюфеля зовсім інші властивості: його відколюєш як топінамбур. Якщо розрізати, малюнок у трюфеля мармуровий…
Напевно, на продажу своєї знахідки пан Руслан міг би заробити непогані гроші. Але він не став торгувати лісовим раритетом. Споживають його разом з дружиною. Його смак нагадує Русланові сир з пліснявою «дор блю». Трюфелем, потертим на тертці, Шарови приправляють яєчню, салати, піцу, а також підсмажені на пательні гриби-парасольки. Пригостять трюфелем і своїх друзів. А щоб унікальний гриб не втрачав смакових якостей, тримають його у… рисі.
Цікаво знати…
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/trufel-1.jpg)
- На нашій планеті існує дев’ять видів трюфелів (народна назва — «земляне серце»).
- В українських Карпатах найбільш поширеним є білий істрійський трюфель.
- Трюфелі можуть рости під землею на глибині 50 см. Живляться водою і поживними речовинами від коріння дерев.
- Найчастіше цей вид грибів зустрічається у букових і дубових лісах.
- У Франції трюфелі вирощують у спеціально розбитих «трюфельних» гаях.
- Ці гриби мають пікантний смак підсмаженого соняшникового насіння чи волоських горіхів. Їх ще називають «чорними алмазами кулінарії».
- Трюфелі вважають найсильнішим афродизіаком, який стимулює статевий потяг.
- Для пошуку трюфелів використовують спеціально навчених собак і навіть поросят.
- Ціни на трюфелі коливаються — від помірних до захмарних. Минулого місяця жителька села Росохи запропонувала два знайдені білі трюфелі за 3 тисячі гривень. Водночас у соцмережах є охочі продати трюфелі за 40 тисяч гривень. Розцінка білого трюфеля — 400 євро за 100 г.