Передплата 2024 «Добрий господар»

Про вагітність дізналася у підвалі «Азовсталі»…

Військову медичку Мар’яну Мамонову обміняли за кілька днів до пологів

Фото “Главком” і Фейсбук
Фото “Главком” і Фейсбук

За цю тендітну військову медичку з Рівненщини молилася вся Україна. Її фото облетіло українські й закордонні видання. Мар’яна Мамонова була єдиною вагітною, яка утримувалася в сумнозвісній Оленівці. Шість місяців батьки не мали від доньки жодної вісточки… І ось наприкінці вересня медичку обміняли. Щасливо добралася додому й вже народила у Луцьку дівчинку!

— Наша Мар’яна завжди перше думає про інших, — каже мама медички Оксана Черепушка. — Змалку була така: кожному допоможе, усіх підтримає.

Дівчина хотіла бути військовим медиком. Спершу вступила у Тернопільський медичний університет, потім — у Київську військово-медичну академію. Мала за розподілом іти на роботу в один зі шпиталів заходу України, щоб ближче до дому. Та 2018-го опинилася у Бердянську, в бригаді морської піхоти. Свідомо зробила такий вибір — помінялася з однокурсником, в якого щойно народилася дитинка. Вдома пояснила: «Йому зараз важливіше бути біля своєї сім'ї».

Дочка служила, а батьки отримували теплі телефонні дзвінки. Не лише від Мар’яни, а й від врятованих нею солдатиків. Раділи рідні й тому, що дівчина знайшла своє кохання — Василя з Маріуполя. Збиралися разом приїхати на минуле Різдво у гості, та ротація змусила медичку змінити плани. Обіцяла, що на Великдень вже точно вирвуться на кілька днів… Але 24 лютого розпочалася війна.

Щодня мама чекала вісточки від дочки. Знала, що її чоловікові вдалося виїхати до Львова, а Мар’яна з військовими перебувала в Маріуполі на заводі «Азовсталь»… Спочатку дівчина телефонувала частіше, заспокоювала, що все у них добре, справляються. Раділа, адже надворі лежав сніг — його топили й мали що пити та в чому прати. Але далі умови в заводських підвалах ставали важчими, і повідомлення від Мар’яни надходили все рідше. Одним з останніх було щасливе зізнання — вона вагітна. І обіцянка повернутися додому, що би далі не сталося.

Від 3 квітня батькам у Млинів більше не надходило жодної звісточки про Мар’яну. Невідомість тримала у страшній напрузі. А потім натрапили на відео, поширене кадировцями. Там серед полонених українців впізнали свою кровинку. Дівчина була у чужому величезному бушлаті, зовсім не подібна на себе. Тільки голос видавав, що це вона…

Стали батьки оббивати усі пороги з проханнями повернути вагітну дочку додому. Зверталися і в Червоний Хрест, і до президента. Там казали, «чекайте, робимо все можливе».

— Як це важко було — чекати, — плаче мама медички. — Боялися, щоб пологи не почалися завчасно, щоб в дочки не забрали дитину. Але Мар’яна вірила, що повернеться, і ми всі вірили і просили Бога, щоб так сталося.

А поки звільнені полонені розповідали про жахіття Оленівки. Як у невеличких кімнатах тулилося по 20 бійців, як всюди висіли портрети путіна, і українців змушували по кілька разів на день співати гімн росії. А після розправи над полоненими в Оленівці
рідні Мар’яни взагалі втратили спокій…

Але на Пречисту щасливий дзвінок від Мар’яни все-таки пролунав. На дев’ятому місяці вагітності її обміняли. Коли дівчина побачила вивіску «Вас вітає Україна!» — не могла стримати емоцій. Вже вдома розповіла, що останній місяць лежала на збереженні у донецькій лікарні… А 25 вересня Мар’яна стала мамою. Народжувати поїхала до Луцька — у Волинський обласний перинатальний центр. На світ з’явилася донечка Анна — вага 3250 грамів, зріст 56 сантиметрів.

На виписку Мар’яни Мамонової прийшло багато людей.
На виписку Мар’яни Мамонової прийшло багато людей.

Крихітку з мамою вже виписали з лікарні. Вони поїхали у свій новий дім — у Луцьку для молодого подружжя Мамонових один з фондів придбав двокімнатну квартиру.

Схожі новини