Як позбутися печії жінкам при надії?
Під час вагітності жінки часто стикаються з різними шлунковими проблемами. Що потрібно робити, аби їх уникнути, і як лікувати, якщо ці проблеми виникли?
Найважливішим періодом вагітності є I триместр, коли йде закладка і формування всіх органів та систем дитини. Але саме цей період вагітності нерідко ускладнюється раннім токсикозом. За статистикою, кожна друга майбутня мама страждає від цієї недуги. У більшості випадків токсикоз — результат порушення функції жовчного міхура, також причиною може бути недостатня робота печінки. У таких випадках добре допомагають гомеопатичні препарати і трав’яні збори, до складу яких входять календула, березові бруньки, звіробій. З хімічних препаратів можна порадити есенціале — він підтримує печінку і знижує відчуття нудоти. Є ще один порівняно новий метод боротьби з ранковими неприємностями — це озонотерапія. Вона поліпшує загальний стан організму, сприятливо діє на судини і збільшує надходження кисню до тканин. Щоб знизити ризик появи неприємних відчуттів, вибирайте легку їжу, їжте потроху, 4−5 разів на день. За спостереженнями деяких жінок, краще це робити в положенні напівлежачи.
Печія у перші три місяці вагітності буває доволі рідко і зазвичай пов’язана з порушенням моторики шлунково-кишкового тракту. При цьому порушується і відтік ферментів від підшлункової залози. У другому і третьому триместрах вагітності, коли матка тисне на шлунок, печія з’являється частіше. Іноді печія є ознакою так званої рефлюксної хвороби, адже гормони вагітності знижують тонус особливого м’яза — сфінктера, який блокує закидання їжі зі шлунка у стравохід. Цьому також сприяє збільшення розміру матки, яка починає стискати внутрішні органи. Ця проблема має тимчасовий характер, і після пологів, як правило, все приходить у норму, але в будь-якому випадку необхідне лікування, оскільки навіть тимчасові нездужання можуть проявитися у наступній вагітності. Треба якомога рідше пити кислі фруктові соки і міцну каву, а також не зловживати продуктами, що провокують утворення газів, жирною й гострою їжею, цибулею і часником. Не варто споживати занадто гарячі або холодні страви. Увечері їсти не пізніше, ніж за 3−4 години до сну.
Ослаблення м’язів черевного преса, порушення нормальної роботи кишечнику під час вагітності і неправильне харчування — все це призводить до закрепів. Внаслідок тривалих закрепів з’являються млявість, втома, можуть виникати болі внизу живота, геморой. Найкраще лікування закрепів — профілактика. Бажано вживати якомога менше крохмальної їжі - макаронів, картоплі. Перевагу варто віддавати овочам і фруктам. Влітку обов’язково потрібно їсти ягоди, взимку — квашену капусту. Хороший ефект дають кисломолочні продукти, висівки. Пити звичайні проносні під час вагітності не можна, краще випити склянку кефіру, додавши туди одну чайну ложку рослинної олії. За будь-яких запалень шлунково-кишкового тракту потрібно дотримуватися режиму харчування, запобігати закрепам і дотримуватися дієти. В меню включають неміцні м’ясні бульйони, відварене м’ясо або котлети, приготовані на парі, каші, варену рибу. Корисно пити киселі і солодкий неміцний чай. Ще один хороший засіб у випадках запалень шлунка і кишечнику — мед. Його можна додавати в чай або просто запивати молоком.
Соломія Павлюсь, лікар вищої категорії, гінеколог.