Передплата 2025 ВЗ

Як позбутися печії жінкам при надії?

Під час вагітності жінки часто стикаються з різними шлунковими проблемами. Що потрібно робити, аби їх уникнути, і як лікувати, якщо ці проблеми виникли?

Фото pexels
Фото pexels

Найважливішим періодом вагітності є I триместр, коли йде закладка і формування всіх органів та систем ди­тини. Але саме цей період вагітності нерідко усклад­нюється раннім токсикозом. За статистикою, кожна друга майбутня мама страждає від цієї недуги. У більшості ви­падків токсикоз — результат порушення функції жовчно­го міхура, також причиною може бути недостатня робо­та печінки. У таких випадках добре допомагають гомео­патичні препарати і трав’яні збори, до складу яких вхо­дять календула, березові бруньки, звіробій. З хімічних препаратів можна порадити есенціале — він підтримує печінку і знижує відчуття нудоти. Є ще один порівня­но новий метод боротьби з ранковими неприємностя­ми — це озонотерапія. Вона поліпшує загальний стан організму, сприятливо діє на судини і збільшує над­ходження кисню до тканин. Щоб знизити ризик появи неприємних відчуттів, виби­райте легку їжу, їжте потроху, 4−5 разів на день. За спо­стереженнями деяких жінок, краще це робити в положен­ні напівлежачи.

Печія у перші три місяці вагітності буває доволі рідко і зазвичай пов’язана з по­рушенням моторики шлун­ково-кишкового тракту. При цьому порушується і відтік ферментів від підшлункової залози. У другому і третьому триместрах вагітності, коли матка тисне на шлунок, пе­чія з’являється частіше. Іно­ді печія є ознакою так званої рефлюксної хвороби, адже гормони вагітності знижу­ють тонус особливого м’яза — сфінктера, який блокує за­кидання їжі зі шлунка у стра­вохід. Цьому також сприяє збільшення розміру матки, яка починає стискати вну­трішні органи. Ця проблема має тимчасовий характер, і після пологів, як правило, все приходить у норму, але в будь-якому випадку необхід­не лікування, оскільки навіть тимчасові нездужання мо­жуть проявитися у наступній вагітності. Треба якомога рідше пити кислі фруктові соки і міцну каву, а також не зловживати продуктами, що провокують утворення газів, жирною й гострою їжею, ци­булею і часником. Не варто споживати занадто гарячі або холодні страви. Увечері їсти не пізніше, ніж за 3−4 го­дини до сну.

Ослаблення м’язів че­ревного преса, порушення нормальної роботи кишеч­нику під час вагітності і не­правильне харчування — все це призводить до закрепів. Внаслідок тривалих закрепів з’являються млявість, втома, можуть виникати болі внизу живота, геморой. Найкраще лікування закрепів — профі­лактика. Бажано вживати яко­мога менше крохмальної їжі - макаронів, картоплі. Пере­вагу варто віддавати овочам і фруктам. Влітку обов’язково потрібно їсти ягоди, взимку — квашену капусту. Хороший ефект дають кисломолочні продукти, висівки. Пити зви­чайні проносні під час вагіт­ності не можна, краще випити склянку кефіру, додавши туди одну чайну ложку рослинної олії. За будь-яких запалень шлунково-кишкового тракту потрібно дотримуватися ре­жиму харчування, запобігати закрепам і дотримуватися дієти. В меню включають не­міцні м’ясні бульйони, від­варене м’ясо або котлети, приготовані на парі, каші, варену рибу. Корисно пити киселі і солодкий неміцний чай. Ще один хороший засіб у випадках запалень шлунка і кишечнику — мед. Його мож­на додавати в чай або просто запивати молоком.

Соломія Павлюсь, лікар вищої категорії, гінеколог.