Часник потрібен не лише озимий, а й ярий
Досвідчений львівський дачник Віталій Огородник поділився власним досвідом вирощування і зберігання пекучих овочів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/471794/chasnyk.jpg)
Відомо, що часник буває двох видів. Ярий висаджують навесні, а озимий — восени. Наступного літа в нього з’являються стрілки, які треба обривати (тоді головки виростуть більшими).
У серпні урожай викопують. Плоди масивні, складаються з 5−6 трикутних у перерізі зубків. Їх зручно використовувати для заготовок чи консервацій, маринування огірків, помідорів тощо. А восени полущені часничини висаджують у ґрунт.
Згадані овочі у домашніх умовах зазвичай зберігаються 2−3 місяці. Хоча представників окремих сортів вдається тримати неушкодженими навіть до березня (заплівши в коси й повісивши у прохолодній коморі).
Ці овочі неоднакового кольору (білі, сині), розміру (великі чи малі). Зубчики із синім забарвленням гостріші і насиченіші, а білі - м’якшого смаку.
Трапляється часник, який уже в грудні висихає й частково підгниває, інший лежить до лютого чи навіть березня. Тому Віталій Григорович рекомендує вирощувати кілька сортів різного терміну дозрівання і вибирати кращий. Власне так робить сам.
Оскільки знайти насіннєвий часник у магазинах важко, то дачник радить восени купувати головки у різних місцях (на базарі, у сусідів тощо). Можливо, таким чином натрапите на хороший репродуктивний матеріал.
Але для гарантованого споживання у другій половині зими (аж до нового врожаю) краще висаджувати ярий часник. Він ніколи не пускає стрілок, формує дрібні плоскі зубчики, розташовані в 2−3 ряди по концентричному колу.
Через малий розмір зубчиків його не дуже зручно використовувати восени для заготовок. Тому Віталій Огородник рекомендує засаджувати ним третю частину грядки. Зібрану продукцію треба сплести у косу і споживати від січня аж до червня.
Під час купівлі уважно оглядайте часник. Він повинен бути чистим, білим, без гнилизни. Пам’ятайте, що з насіннєвим матеріалом часто заносяться грибкові недуги — біла, сіра чи бактеріальна гниль.
Якщо у червні (за місяць до збору) листя рослин всихає, а зубчики вкриваються білим нальотом, то це свідчить про грибкове захворювання. Спори залишаються в землі й ушкоджують часник впродовж 10 років. Це місце треба продезінфікувати фундазолом або біологічними засобами (триходерміном та іншими) і наступні 5−10 сезонів не використовувати для цибулі чи часнику.
Слід брати здоровий репродуктивний матеріал і щороку змінювати місце висаджування. Уражені овочі не кидайте у компостну купу, а спалюйте (бо інакше рознесете хворобу по всій ділянці).
Схожа ситуація і з цибулею. Восени у магазинах можна купити різні сорти, що відрізняються лежкістю. Пізні не проростають аж до нового врожаю, а ранні вже в лютому пускають зелене перо. Тому для зберігання взимку треба шукати цибулю пізніх сортів.