Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

У Тетяни Цибуляк родять часник, цибуля і буряк…

На невеличкій присадибній ділянці площею 3 ари, що в центрі міста Кролевця Конотопського району, Тетяна Цибуляк вирощує овочі, ягоди та квіти

Фото з архіву родини.
Фото з архіву родини.

Колишня працівниця місцевої ткацької фа­брики 15 літ тому зали­шила квартиру і взялася догля­дати стареньку хвору бабусю. Водночас почала обробляти землю. Тепер на невеличкому клаптику плекає всіляку горо­дину.

Весь посадковий матеріал вона не один рік купує в місце­вому магазині «Городник».

— Придбане там насіння чу­дово сходить, — говорить жін­ка. — Цього року гарно вродили столові буряки сорту Циліндр. Із семи рядочків довжиною не більше метра зібрала понад центнер добірних коренів. Не підвели й цибуля голландської селекції та часник сорту Люба­ша. Частину плодів продавала, роздавала сусідам і знайомим, а ще надсилала свекрусі в Одеську область.

— На вашу думку, що впли­нуло на високу врожайність овочів?

— Нинішнього літа майже не було дощів. Тож ми з чоловіком рясно поливали грядки. А ще висівали насіння у ґрунт, наси­чений поживою, не шкодували компосту, котрий готуємо з бур’янів.

Ми вже тривалий період не використовуємо мінеральних добрив і підсилювачів росту. Із хімічних засобів застосо­вуємо лише препарати для боротьби зі шкідниками. Кіль­ка разів за сезон підпушуємо землю, проріджуємо молоді сходи…

Не маючи постійного заро­бітку, пані Тетяна весь вільний час проводить на городі та в садку. Разом із чоловіком до­глядає за молодими колонопо­дібними яблунями і грушами.

Ще ж мають понад два де­сятки кущів сортової малини й ожини. Особливо тішать ягоди врожайного сорту Кумберленд — ранні, великі та смачні. Стиглі плоди довго залишаються на гілках. Рослини невибагливі у догляді. На зиму молоді пагони слід пригнути до землі, а старі, що відплодоносили, — зрізати. Стебла виростають заввишки понад 2 метри і надзвичайно колючі.

— Життя вимагає, аби були на столі екологічно чисті овочі, фрукти та ягоди — натуральні, без ГМО. І надалі будемо ви­рощувати їх, а не надіятися, що купимо на ринку чи в супер­маркеті, — резюмує Тетяна Ци­буляк.

Світлана МАЛИНОШЕВСЬКА.