Передплата 2024 «Добрий господар»

Понад 20 років плекає кролів-велетнів

Андрій Гончаров із села Алтинівки Конотопського району (Сумська область) тривалий час вирощує близько сотні елітних кролів бельгійської, тюрингенської та новозеландської порід.

Скільки себе пам’ятає пан Андрій, вухані завжди во­дилися в їхньому хазяй­стві. Тож іще школярем охоче насипав корму, чистив клітки.

А зо два десятки років тому, вже маючи сім’ю, вирішив роз­вести елітні породи. Починав із бельгійських шотландців, посту­пово примножуючи поголів’я.

Теплого періоду ентузіаст тримає своїх підопічних у кліт­ках на вулиці, а коли надходять холоди, переселяє до добро­тного хліва. Стежить, аби тут було чисто і сухо, часто міняє підстилку, стінки обробляє роз­чином хлорки чи іншими мий­ними засобами. В напувалках завжди є свіжа вода. Вберегти поголів’я від хвороб допомагає вчасне вакцинування.

Андрій Анатолійович годує пухнастих тваринок двічі на добу, включаючи до раціону сіно, пше­ницю, комбікорм, варені овочі, сухарі. Влітку ж дає кульбабу, ло­боду, полин, пирій, подорожник, кропиву, часом використовує морквяну й бурякову гичку. Од­нак, щоб уникнути порушень ро­боти шлунково-кишкового тракту, зелень не повинна бути мокрою. Тому її 2-3 дні підсушує. Ще ж господар кладе в клітки незначну кількість кабачків, гарбузів, коре­неплодів, а взимку – ялинову та соснову хвою. Іноді пригощає чо­тириногих особин мультигейном – гранульованим вітамінним кор­мом (хоча він нині недешевий).

– Знаєте, приїду з роботи, сам залишатимусь голодним, а тварин нагодую,– зізнається.

Для розмноження чоловік ви­бирає великих та активних осо­бин, не допускаючи кровного споріднення. Період вагітності у гігантських самок становить один календарний місяць.

Під час підготовки до окролу особливу увагу слід звернути на чистоту кліток. За правильного догляду 1,5-місячні малята за­важують близько 2 кг.

У чому секрет вашого успіху? – запитую.

Посміхнувшись, аматор-лю­битель відповідає: «Головне – мати бажання. Хіба не цікаво бачити, як на твоїх очах за 8-9 місяців виростають десятикі­лограмові велетні. Тож завжди є на столі цінне дієтичне й еко­логічно чисте м’ясо. Надлишки збуваємо постійним замовни­кам – покупцям смачного делі­катесу.

Елітних кролів залюбки ку­пують на виставках, в яких про­тягом останніх літ брав участь. Цьогоріч сподіваюся відвіда­ти аналогічні заходи у Полтаві і Шостці».

У селі вирощування вуханів вигідне й не особливо затрат­не. Полюбляють вони отримані з городу овочі, ячмінь, пшени­цю. Ще ж виручає півгектарний сінокіс.

Хоча плекання кролів – над­звичайно копітка праця, але пан Андрій не уявляє власного жит­тя без пухнастих улюбленців. Його справа не тільки цікава, корисна, а й вигідна для сімей­ного бюджету. Відтак радить усім, хто має можливість вести невелике господарство, утри­мувати вуханів.

Зрештою, дбайливий ґазда також доглядає близько двох десятків овечок романівської породи. Водночас має птицю та іншу живність.

Світлана Малиношевська.

Схожі новини