«Перед садінням картоплю зігріваю хатнім теплом...»
Колись успішний будівельник газопроводів на пенсії відмінно порається біля сільської господарки
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/456805/kartoplia.jpg)
Цього усміхненого ґазду із мальовничого карпатського села Нижня Рожанка на Сколівщині звати Миколою Михайловичем Щепанським.
Сфотографували ми його у передпокої власноруч збудованої із дерева хати. Там, де у когось стоять дорогі меблі, у нього в ці дні займають місце мішки з картоплею. Її огортає теплий дух від кухні. Саме так роблять справжні сільські господарі: перед тим, як покласти насіннєву бульбу у ґрунт (у гірській місцевості це станеться десь через три тижні), її треба добре прогріти. Як кажуть агрономи, пробудити після зими. З’являться маленькі пагінці – швидше картопелька піде у ріст. І швидше потрапить на стіл...
Головною справою життя 75-річного вихідця із Хмельниччини, як і двох його братів, стало будівництво газонафтопроводів, водогонів. Прокладав їх ледь не по всьому світу! Спорудженими ним мережами досі користуються у Болгарії, Угорщині, Польщі, Нігерії. За введення в експлуатацію терміналу “Броди-Одеса” був удостоєний грамоти президента України. Має у домашній колекції нагороду Верховної Ради, орден “Знак пошани”, посвідчення “Заслуженого будівельника”, лауреата галузевої премії...
Праця для пана Миколи (у нього було семеро братів-сестер) – звична річ ще з дитинства. Від п’ятого класу, коли батьки поралися на заготівлі кормів для худоби, він з ровесниками запрягав колгоспного коника і просапував кукурудзу, підгортав картоплю.
Досі займається такою корисною “фізкультурою” – не покладаючи рук працює на власному обійсті. Рубає дрова, косить траву, разом із дружиною Марією Якимівною, колишньою бухгалтеркою, доглядає за курми, засаджує картоплею й різними овочами п’ять сотиків городу. Тож у пивниці, яку сам збудував з річкового каменю, повнісінько продовольчих запасів. Крім бульби, моркви, буряків, капусти, є закрутки з помідорів, огірків, грибів. Повно і домашнього варення, компотів – дякувати Богу, виплеканий сад щедро обдаровує яблуками, грушами, аличею.
Із лісу приносить пахучу малину, вітамінну чорницю, кам’янки (так бойки називають брусницю), ожину. Збирає лікарські трави і готує з них оздоровчі чаї. Передає цілющу “заварку” (як і городину) у місто дітям, внукам, а ще – родичам на Поділлі. Коли готує для гостей домашню горілочку, приправляє її калганом, якого вдосталь росте на власному городі. “Кажуть люди, цей корінь, допомагає від усякої немочі”, – уточнює нам Микола Михайлович. А потім цей ґазда із позитивною аурою продовжує:
– Дуже задоволений тим, що живу у Карпатах. Тут гарно за будь-якої пори року. Приїжджайте, коли все зацвіте у нас, – краса небачена! Біля неї ще більше працювати хочеться…
Читайте також: «Є 700 пропозицій із-за кордону, де людям з кіньми пропонують прихисток»