Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дідусь відновлює старовинний інвентар

Довгожитель активно допо­магає Історико-краєзнавчому музею «Сколівщина» відроджувати забуті ре­месла

За плечима 96-річного Миколи Гавриліва з міста Сколе Стрийського району – нелегкий життєвий шлях, бо зазнав чимало лиха, пройшов важкі випробування. У роки війни юнаком потрапив на примусові роботи в Німеччину, де працював лише за їжу – сіяв, молотив, доглядав худобу.

Не легше було й після повер­нення додому, адже довелося три роки відслужити у війську. Потім трудився столяром, кочегаром, чорноробом, колгоспним їздовим…

І зараз пенсіонер не сидить склавши руки, а активно порається по господар­ству. Дідо Микола усюди дає собі раду. Його грядки – чи не найкращі в окрузі: цибуля та морква завжди ростуть рів­ненькими рядочками, мовби посіяні під лінійку.

Ще ж довгожитель активно допо­магає Історико-краєзнавчому музею «Сколівщина» відроджувати забуті ре­месла. Зокрема, хоче запустити ткаць­кий верстат – кросна. Його склав са­мотужки, відтворивши з пам’яті те, що бачив у батька. Уже дійшов майже до кінця. Однак завершити справу завадив воєнний стан.

Пан Микола також хоче зробити лосницю з файфами та мотовило і навчити музейників користуватися ними. Тож зранку й до вечора працює у холодній кімнаті. Вірить, що віднов­лений інвентар знадобиться нащад­кам.

Читайте також: Буковинець виготовляє баггі для війська

Схожі новини