Передплата 2024 «Добрий господар»

Щоб в укритті було і тепло, і зручно!

Поради від фахівців Центру громадського здоров’я України

Через військове вторгнення рф на територію України жителі багатьох населених пунктів змушені дні і ночі проводити у сховищах. З огляду на ранню весну, середня температура у цих приміщеннях може опускатися до +10°С та нижче. В таких умовах дуже легко зазнати переохолодження.

Як облаштуватися у підвалі, бомбосховищі чи на підземній парковці, щоб було і тепло, і зручно?

Пояснюють фахівці Центру громадського здоров’я України.

Одягніться шарами, як капуста. Спершу білизну – спідню, колготи або рей­тузи, шкарпетки та термобілизну. Далі – се­редній шар (светр, кофту, штани) та верхній одяг (куртку, шапку, шарф, рукавиці).

Коли ви тільки потрапите в укриття, роз­стебніть верхній одяг. Згодом тіло втратить можливість грітися, вам захочеться закута­тися тепліше, а вже не буде у що.

Надавайте перевагу вбранню з на­туральних або спецматеріалів. Воно не обов’язково повинно бути грубим чи, тим більше, сковувати рухи. Головне – багато­шаровість і просторість. Так між кількома одежинами утвориться повітряна подушка, яка буде тримати тепло.

Одягніть шапку й рукавиці. Через не­покриту голову і долоні втратиться багато тепла, через що ви ризикуєте застудитися.

Обирайте зимове взуття з товстою підошвою – вільне і за розміром, щоб у кінцівках не порушувався кровообіг.

Від металевих прикрас краще відмо­витися, бо метал швидко охолоджується і його контакт зі шкірою може призвести до обмороження окремих ділянок тіла або хо­лодових травм. Персні порушують кровотік у пальцях, а отже, ті швидше змерзнуть.

Візьміть зі собою їжу. Щоб підтримати оптимальну температуру, організм вико­ристовує більше енергії, ніж зазвичай. Тож і запаси її поповнювати треба частіше. Не забудьте про термос із чаєм чи гарячим су­пом. Бажано також покласти у тривожний рюкзак таблетки ібупрофену та мазь для суглобів на випадок загострення артриту.

Попри обмежену площу у приміщенні, намагайтеся більше рухатися. Принай­мні пальцями рук і ніг. Так ви не зазнаєте переохолодження.

Прихопіть у сховище ковдру, подуш­ку, каремат, спальник, матрац. У жодно­му разі не сидіть на голих поверхнях. Навіть якщо на вас – три шари одягу.

У часі війни може з’явитися й інша про­блема – неможливість зберігати продукти у належних холодових умовах. Таке може трапитися у разі вимкнення електроенергії.

Як подбати про безпеку харчових про­дуктів, якщо морозилка не морозить, холо­дильник – не холодить, а надворі – плюсова температура?

Заздалегідь підготуйтеся до над­звичайної ситуації. Придбайте сухий або блоковий лід. Як варіант – заморозьте кон­тейнери з водою. Після того, як виймете їжу з холодильника, ви зможете зберігати її якийсь час за температури +4°С і нижче.

  • Якщо електроенергію таки відімкнуть і ви не відкриватимете дверцят холодиль­ника, той зберігатиме продукти охолодже­ними впродовж 4 годин. Далі – перемістіть лід із морозилки до продуктів у холодиль­нику.
  • Заморозка зберігатиметься добу (якщо морозилка напівпорожня) або дві доби (якщо заповнена).
  • Ніколи не куштуйте їжу, щоб пере­вірити, чи вона ще не зіпсувалася. Якщо з’явилися найменші сумніви, викиньте її.
  • Після того, як мине 4 години, вийміть із холодильника продукти, які швидко псу­ються: м’ясо, рибу, нарізані фрукти й овочі, яйця, молочні продукти і їх залишки. З’їжте їх, а те, що не з’їли – викиньте.
  • Якщо їжа має незвичний запах, колір, текстуру, її треба позбутися.
  • Покладіть у холодильник термометр. Якщо він показує температуру, вищу ніж +4°С, такі продукти споживати не можна.
  • Чи можна заморожувати їжу повтор­но? Так, якщо вона все ще містить кристали льоду. Так само охолоджену їжу можна зно­ву покласти у холодильник, але за умови, що вона не встигла нагрітися у навколиш­ньому середовищі.

Читайте також: Продуктові запаси на випадок облоги

Схожі новини