Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Якщо плануєш на століття – виховуй дітей»

Академічний інструментальний ансамбль «Високий Замок» завершив мистецький проєкт «Колядуймо разом-2022» у Родинному Домі «Покрова»

13 лютого у Родинному Домі «Покрова», з яким Академічний інструментальний ансамбль Львівської національної філармонії «Високий Замок» дружить і опікується його вихованцями багато років, відбувся концерт у рамках мистецького проєкту «Колядуймо разом-2022».

«Високозамківці» і солісти філармонії імені Мирослава Скорика виступають у Родинному домі «Покрова» вже не вперше, тому і заключний концерт проєкту дали саме там. Як з’ясувалося, у мистецькому проєкті, окрім професійних музикантів, взяли участь обдаровані діти-сироти Родинного Дому «Покрова» та вокальний дівочий ансамбль «Квіти» Лапаївського ліцею імені Георгія Кірпи.

Про проєкт і виступи у його рамках журналістка «ВЗ» попросила розповісти художнього керівника Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» Андрія Яцківа.

- До проєкту «Колядуймо разом-2022» увійшли десять концертів, - каже пан Андрій. - Мало бути більше, однак карантин вніс корективи у плани Академічного ансамблю «Високий Замок». Жорсткі карантинні обмеження не дозволили нам виступити у Гарнізонному храмі Петра і Павла, а також у двох ліцеях і в Університеті безпеки життєдіяльності, де повинна була відбутися ще й екскурсія для дітей. Одне слово, багато речей, які були заплановані заздалегідь, не мали шансу відбутися через карантинні обмеження.

- Цьогоріч, знаю, «Високий Замок» святкуватиме чверть століття своєї творчості…

- Саме цим проєктом «Колядуймо разом-2022» ми і започаткували серію концертів. Але усе залежатиме від розвитку подій. Плануємо обережно, але тішимося, що проєкт, яким ми почали наше святкування, мав місце і ми змогли його зреалізувати.

- Великим плюсом цього проєкту стала участь у ньому дітей…

- Завжди задумуємося: для кого ми робимо і як ми це робимо. Є таке гарне прислів’я – якщо плануєш на рік, сій пшеницю, якщо плануєш на десятиліття – вирощуй сади, а якщо плануєш на століття, - то виховуй дітей. «Високий Замок» взяв за основу фразу «якщо плануєш на століття – виховуй дітей». Ми у свої проєкти намагаємося залучати не лише молодих виконавців, а й талановитих дітей зі шкіл, студентів коледжів.

«Цей проєкт нас усіх здружив»

- Пригадую, на ваше 20-ліття ви запросили з Родинного Дому Миколку – контрабасиста…

- Так, це були його перші кроки. Він тоді лише планував вступати у коледж. Цього року Микола закінчує коледж. Зараз ми залучили у свій проєкт, окрім професійних солістів Львівської національної філармонії – Ольги Фенюк, Віталії Голубничої та Ірини Жовтолист, і хлопців з Родинного Дому «Покрова», яких навчає співу Ганна Дмитрів, а також дівчат з Лапаївського ліцею – дівочий ансамбль «Квіти», яким керує Галина Яцків.

- Тобто це не лише відбулася серія концертів, а й такий собі маленький трамплін на сцену для талановитих дітей?

- І не лише. Найголовніше, що ми зуміли прокласти місточок дружби між гуртами виконавців. Добре знаємо, що означає слово «сирота». Ми давно дружимо з Родинним Домом «Покрова», знаємо про їхні проблеми зі середини. За ці всі роки їхні проблеми трішки стають і нашими – музикантів «Високого Замку». Мені приємно, що цей проєкт нас усіх здружив. Дівчата з Лапаївського ліцею за час проєкту стали з хлопцями з «Покрови» не просто друзями, а великою родиною…

Читайте також: Аліну Паш дискваліфікують?

Схожі новини