Передплата 2024 «Добрий господар»

Крім Львова, арабські туристи будуть досліджувати Верховину

Журналістка “ВЗ” поспілкувалася з відомим арабським блогером Саіфом Султаном про туристичні мандри містами України на 2022 рік, халяльне меню у ресторанах та від чого залежить бажання гостя зі сходу дати офіціанту чайові

33-річний уродженець Іраку Саіф Султан зняв у Львові промоційне туристичне відео, яке закликатиме туристів із Саудівської Аравії та країн Перської Затоки приїхати сюди у літній сезон. “Ласкаво просимо до України та Львова”, - попросив мене Саіф сказати українською, а потім арабською мовою, з яким зустрілася у львівському ресторані “Валентино” у межах інтерв'ю для “ВЗ”.

Саіф Султан уже чимало років мешкає у Києві, де керує турфірмою, яка возить арабських туристів до України. Його стиль життя — блогерство. Знімає для Інстаграму атмосферні сюжети про Львів та Україну, щоб показати гостям усі “фішки” нашої архітектури, багатство гастрономії та захоплюючі туристичні маршрути. Чоловік навчався в Івано-Франківському медичному університеті, добре спілкується українською. Саіф вболіває за Україну, на своїй аватарці у Фейсбуці теж “вивісив” синьо-жовтий прапор. “Давайте будемо спілкуватися не англійською, а українською мовою. Я її добре розумію”, - сказав блогер.

Саіф Султан. Фото з Фейсбуку
Саіф Султан. Фото з Фейсбуку

На моє перше питання про враження від Львова відповів: “Я уже багато разів тут гостюю. Це місто мене закохує щоразу сильніше. Найбільше подобаються львівські дівчата. Вони найкрасивіші у світі. Дуже хороші і нормальні!”.

Головні претензії туристів із Саудівської Аравії — у готелях не можна знайти номери з біде

“Цього року у літній сезон до Львова приїдуть туристи із країн Перської затоки, серед яких Оман, Байрейн, Катар, ОАЕ, - каже Саіф. - Крім Києва, Львова, Буковелю, ми їм покажемо Верховину. Торік вони відвідали Яремче, там їм сподобалося. Також хочемо розвинути для арабських туристів напрямок Одеси, Харкова. Арабським гостям сподобався Львів, бо це місто невелике, і що близько до Буковелю та Яремча. Ще у місті Лева їм сподобалося різноманіття креативних кафе та ресторанів. Одесу не надто хвалили, бо їм більше до душі гірські місцевості з природою. У Львові гарні парки. Торік багато арабів приїжджали в Україну навіть на місячний термін - щоб вивчити якомога більше туристичних локацій України”.

Читайте також: У 2021 році до Львова приїхало близько двох мільйонів туристів

На думку Саіфа Султана, найбільше туристичному Львову бракує промоційних відео у YouTube, які б закликали вимогливого до сервісу арабського гостя приїхати сюди і залишати тут гроші. Адже минулих років араби їздили до туристичних міст Німеччини і звикли до сервісу європейського рівня. Хоча визнає — у Львові теж є ресторани і готелі, де все ідеально.

“А якщо чесно, то майже все ідеально, - продовжує розмову Саіф. - Головні претензії туристів із Саудівської Аравії — у готелях не можна знайти номери з біде. Ми так привикли і це наша гігієнічна традиція. Не в усіх ресторанах Львова є багате халяльне меню. З українських страв мені та багатьом арабам сподобався борщ та котлета по-київськи. З десертів — сирник, особливо з кавою. У Львові найсмачніший сирник в Україні. Ще тут усім сподобався шоколад. Каву та шоколад араби зазвичай купують на презенти рідним. Для арабів Львів це таке унікальне туристичне місто, що навіть посиденьки у кафе — це хороший відпочинок”.

Читайте також: Халяльного м’яса бракує. Тому їдять пісний борщ...

Також арабським туристам не подобалися старі салони літаків внутрішніх авіарейсів в Україні. А ще — відсутність прямих авіарейсів з Ер-Ріярду до Одеси.

“Брали на прокат машину і їхали зі Львова на екскурсію до Одеси, - пояснює Саіф. - Були неприємні випадки, коли навігатор показував не зовсім правильний шлях”.

Нарікають на відсутність у готелі чи ресторані перекладача, який досконало володіє арабською мовою

Деякі власники та менеджери готелів розповіли “ВЗ”, що влітку минулого року араби найактивніше серед інших туристів писали на “Букінгу” негативні відгуки про сервіс у Львові.

“Араби люблять, коли в готелі їхню валізу несуть аж до номера, - продовжує розмову Саіф. - Такі самі вимоги і до таксиста, який має її покласти в багажне відділення і потім віднести аж до рецепції. Також нарікають на відсутність у готелі чи ресторані перекладача, який досконало володіє арабською мовою. Не всі туристи з Саудівської Аравії добре знають англійську чи російську. Багато арабів взагалі не знають англійської... Наша вимога — щоб при готелях хоча б одна людина з обслуговуючого персоналу спілкувалася з арабами на рідній для них мові”.

Запитую про чайові для персоналу, оскільки львівські офіціанти нарікали, що араби не надто щедрі.

“Араби дають чайові в тому випадку, коли офіціант заслуговує — добре обслуговує та усміхається, - пояснив Саіф Султан. - Можуть не дати, коли немає усмішки... Зазвичай араби давали львівським офіціантам 150 гривень чайових. Ті арабські туристи, які не залишали чайові, можливо, не знали традицій в Україні. Наприклад, у Японії не заведено дякувати офіціанту грошима. До мене особисто телефонували чимало знайомих арабів, які так і запитували: “А у Львові заведено давати чайові?”.

Читайте також: «Останні два роки туризм працює у режимі клінічної смерті»

Схожі новини