Передплата 2024 ВЗ

«Останні два роки туризм працює у режимі клінічної смерті»

Зараз до Львова їздять переважно індивідуальні туристи, які також відвідують Карпати

За інформацією управління туризму Львівської міської ради, цьогоріч у туристичній галузі міста була трохи краща ситуація, ніж 2020-го, коли запроваджували локдаун. До цього спричинилися гості із Саудівської Аравії, кожен з яких витрачав у Львові чимало грошей. Географія закордонних гостей міста Лева – Польща, Німеччина, Туреччина, Білорусь тощо. А серед міст України найактивніше до нас їздили жителі Києва, Одеси, Харкова й Дніпра.

Через “червону” карантинну зону постраждали, зокрема, львів­ські екскурсоводи. Доходи у них знизилися, бо у деякі періоди не було повноцінних групових екскурсій (під час локдауну дозволяли п’ять, а згодом вісім туристів у групі). Деякі львівські гіди зму­шені були перекваліфікуватися, а дехто вийшов на пенсію. Такий варіант обрав гід із 27-річним стажем Володимир Маркович. “Я змушений був піти з ту­ристичної галузі ще 2020 року, коли ого­лосили локдаун, – розповів чоловік. – У мене не було клієнтів на екскурсіях, був у збитках, нічим було навіть податки пла­тити. Не було сенсу працювати... Зараз ситуація трохи краща. Деякі екскурсо­води навіть мають групи, інші перебива­ються на індивідуальних екскурсіях”.

Як розповіла “ВЗ” гід із багаторічним стажем, президент громадської спіл­ки “Львівський туристичний альянс” Діана Борисенко, щоб втриматися під час пандемії на плаву, треба бути “роз­крученим” гідом. Мовляв, є попит на ві­домих фахівців, а також на англомовних та іспаномовних гідів. Пані Діана каже, під час карантину львівські гіди вартість своїх послуг не підвищували. У серед­ньому годинна екскурсія коштує 200-600 гривень (ціна залежить від кількості мов, які знає гід, і кількості туристів у групі).

Експерти кажуть, ситуація у турис­тичній галузі покращилася напередодні Різдвяних і Новорічних свят. “На цей пе­ріод маю багато замовлень на екскурсії, причому і від груп, і від індивідуальних ту­ристів, – каже пані Діана. – Жителі інших регіонів України хочуть у Львові зустріти Святий вечір за галицькими традиціями. А в іноземців інші запити. Беруть інди­відуальні екскурсії і комбінують тури до Львова із відвіданням Карпат. Три-чотири дні у місті, плюс день у Карпатах. Турець­кі групи хочуть на Закарпаття. Азербай­джанці, крім Львова, залюбки відвідують Івано-Франківську область, а також ман­друють історичними місцями білих хор­ватів. У мене суттєво поменшало замов­лень від туристів з Ізраїлю. Раніше вони теж брали індивідуальні екскурсії, дослі­джували свій родовід і подорожували ро­динними місцями”.

Під час пандемії іноземні туристи, каже Діана Борисенко, просять гідів про додаткові послуги. Наприклад, забро­нювати столик у ресторані галицької кухні, щоб не чекати у черзі, організува­ти трансфер до вокзалу... Деякі львівські ресторани дають гідам премію – 10% від замовлення гостей (вечеря, придбання сувенірної продукції). Екскурсоводи мо­жуть заробити на цьому 3-4 тисячі гри­вень за місяць.

“Останні два роки працюємо у режи­мі клінічної смерті, – розповів “ВЗ” екс­курсовод, доктор історичних наук Ігор Лильо. – Туристичні потоки змі­нилися в усьому світі, Львів не став ви­нятком... Я би рекомендував владі ра­дитися з професіоналами, перш ніж ухвалювати рішення про карантинні об­меження. Йдеться про правило п’яти ту­ристів у групі, навіть якщо екскурсія на вулиці. Наприклад, до міста разом при­їжджають дві сім’ї по чотири особи. Що мені робити, кого вигнати з групи – ді­тей чи батьків? 90% гідів Львова вакци­новані. Від нас вимагають, щоб і турис­ти теж мали вакцинацію. Тоді чому маю приймати на екскурсії п’ять туристів, якщо усі вони мають ковід-паспорти? У супермаркет можна, а на екскурсію на свіжому повітрі – ні... Де логіка?”.

Читайте також: У Львові в період “червоної зони” поменшало арабських туристів, але побільшало італійців

Схожі новини